Enschede
Aankondiging

88,5 uur beklimmen UT’ers hoogste gebouw op campus: Alpe d’Horst is Enschedese Alpe d’HuZes

Als je niet naar de Alpe d’Huez kan komen, dan komt de Alpe d’Huez maar naar jou. Dat was de gedachte van een aantal UT-studenten aan het begin van de allereerste lockdown. En dat is het nu weer. Met een ‘klein’ verschil: toen beklommen ze drie etmalen achter elkaar de trap van hun huis, komende week staat de Horsttoren - het hoogste universiteitsgebouw - op de planning. Voor het goede doel.

Alpe d Horst foto Yvon Gankema
Alpe d'Horst: 88,5 uur Horsttoren op UT 'beklimmen' voor kankerbestrijding © Yvon Gankema

Alpe d’Horst is een klim van 152 treden, achtentachtig-en-een-half uur lang, in estafettevorm. Meer dan tweehonderd traplopers doen mee.

We vroegen de studenten naar hun actie. Eén vraag per verdieping van de Horsttoren. Dertien vragen dus. Én eentje voor de begane grond. Wie geen zin heeft om zo’n lang artikel te lezen moet bedenken dat het voor die traplopers komende week ook geen sinecure is. Veel plezier!

BEGANE GROND: Stan, jij organiseert Alpe d’Horst en doet zelf ook mee. We bieden je graag onze vragentoren aan als warming-up. Klaar voor de start?

Jazeker, zeker!

V1: Mooi, daar gaan we. Jullie actie is een speling op de bekende Alpe d’HuZes in Frankrijk, waarmee ook geld ingezameld wordt voor KWF Kankerbestrijding. In 2020 deden jullie iets soortgelijks maar dan in jullie huis: Alpe d’HuiZes, omdat de ‘echte’ door corona werd afgelast. Dit jaar ging die wel gewoon door, waarom tóch weer een Enschedese variant?

We wilden het toegankelijk maken voor mensen die niet helemaal naar Frankrijk kunnen. En de vorige keer was het zo’n succes. Heel veel aandacht van de media. Dat vonden we superleuk. Dus dachten we met zes huisgenoten: we gaan het hele jaar een paar uur per week vrijmaken om opnieuw iets te organiseren in Enschede.

V2: De actie is nu wel veel groter (en hoger): hoe is dat zo geëscaleerd (pun intended)?

Hoe meer mensen meedoen, hoe meer geld er binnenkomt, was onze gedachte. Dus we dachten aan iets Batavierenrace-achtigs, dat is een enorm evenement waar veel mensen bij betrokken zijn (een studentenestafette van Nijmegen naar Enschede, red.). En de Horsttoren is het hoogste gebouw op de UT, dus.. dat moest ‘m worden!

V3: Weet je hoe vaak je de Horsttoren moet beklimmen om dezelfde hoogtemeters te maken als één keer Alpe d’Huez?

We doen niet de hele toren, maar alleen verdieping 4 tot 12. Ik heb wel ergens staan hoe vaak de afstand die wij lopen in de Alpe d’Huez past, maar weet het niet helemaal uit mijn hoofd. Ik app het je nog!

(Later in een appje: 'Onze afstand 39x = 1x Alpe d’Huez')

V4: Ah, daar gaat m’n format van 13 vragen voor 13 verdiepingen dus.. Maar ik wil mijn vragen wel stellen. Goed, we zien het wel. We zijn al bij de vierde, dus hoog tijd voor de vraag der vragen: wat gaan jullie precies doen eigenlijk?

We gaan van maandag 1 augustus tot en met zondag 7 augustus in estafettevorm traplopen. Als er iemand boven is drukt hij op een knop en dan gaat de volgende lopen. Degene die boven is gaat met de lift naar beneden en wacht tot hij weer naar boven moet. Dat doet een team een uur of anderhalf uur lang. Zo draaien we bijna de hele dag door, zeven dagen lang. ’s Nachts stoppen we. De vorige keer gingen we wel non-stop door, maar dat was nu niet helemaal mogelijk.

Er zijn allemaal teams die zich hebben ingeschreven, die hebben allen een eigen pagina waar bekenden kunnen doneren. Hopelijk halen we zo met z’n allen een hoog bedrag bij elkaar voor KWF.

Alpe d Horst 2 foto Yvon Gankema
Het team oefent alvast op de trappen van het Horstcomplex © Yvon Gankema

En we gaan alles livestreamen, met een soort radio-uitzending waar mensen eventueel kunnen inbellen om hun kind, vriend of weet ik veel wat te supporten!

Aan het einde, zondagmiddag om drie uur dus, is er een barbecue met alle lopers en bedrijven die ons hebben gesponsord. Met daaropvolgend een feestje in de Vestingbar op de campus, voor iedereen die wil komen.

V5: Meer dan tweehonderd mensen traplopen mee. Vooral studenten en medewerkers van de UT. Ik tel 61 teams op het rooster. Kunnen er nog teams meedoen, eigenlijk?

Het zijn in totaal 230 mensen die meelopen. Daar kunnen nu eigenlijk niet meer bij, want we hebben voor iedereen al shirtjes besteld met daarop alle sponsoren geprint. We hebben wel wat shirtjes extra, maar niet veel. Mensen kunnen ons altijd benaderen, dan kunnen we zien wat er mogelijk is.

V6: Het originele doel was ooit 147 uur met 147 teams, toch?

Dat klopt. Maar we konden de Horsttoren alleen in de vakantieperiode gebruiken, omdat-ie daarbuiten in gebruik is en dan kun je moeilijk een week lang het trappenhuis gaan bezetten. En we hebben toch wel een beetje onderschat hoeveel mensen op vakantie zijn, studenten ook, dus we hebben iets minder aanmeldingen gekregen dan verwacht. Al is het nog steeds wel heel veel en daar zijn we heel blij mee!

V7: Met 147 uur zouden jullie een wereldrecord vestigen, is die ambitie nu in gevaar?

Ja, dat gaat nu niet meer lukken, omdat het niet non-stop is.

V8: Waarom gaan jullie dan niet ’s nachts door, zodat je een wereldrecord kan halen?

We stonden voor de keuze: drie tot vier dagen non-stop of zeven dagen met pauzes. Het leek ons toch leuker om de actie dan meer uit te spreiden, zodat het evenement wat langer duurt. En ja, het wereldrecord was een leuke toevoeging geweest, maar helaas.

V9: Het gaat uiteindelijk natuurlijk ook vooral om de pegels voor kankerbestrijding. 51.000 euro is jullie streefbedrag. Hoezo niet 50.000? of 52.000?

Omdat ons huisnummer 51 is. Dat is een soort van heilig bij ons. Als wij bijvoorbeeld Mexen, dat is een spelletje, dan geeft het gooien van 51 een speciale score. Zo hebben we dat met allerlei dingen rondom het getal 51.

Alpe d Horst 3 foto Yvon Gankema
De zeskoppige organisatie van Alpe d'Horst © Yvon Gankema

V10: Is dat niet wat karig? De vorige keer haalden jullie bijna 12.000 euro op met 16 studenten. Nu heb je meer dan 10 keer zoveel deelnemers!

We hebben echt geen idee. Maar we wilden dus iets met 51 eigenlijk en om nu meteen naar 510.000 euro te gaan… De vorige keer was onze actie tijdens de lockdown en was er meer aandacht voor in het nieuws, waardoor onbekende mensen ook gingen sponsoren. Dat is nu wat lastig in te schatten, dus we weten het niet. Ik hoop dat die 51.000 karig blijkt!

Doneren kan via onze website, www.alpedhorst.nl, daar klik je op doneren en dan wordt je vanzelf doorverwezen naar onze KWF actiepagina.

V11: We zijn er bijna. Hoe bereid jij jezelf eigenlijk voor op de sportieve uitdaging die komen gaat?

Ik ben zaalvoetballer en heb gelukkig nog wel doorgetraind, anders is het wel zwaar. En ik ga nog een keer hardlopen. Maar de vorige keer heb ik drie keer anderhalf uur gedaan en nu doe ik iets van vier tot vijf keer een half uur, dus in principe moet ik het wel aankunnen, denk ik. Maar ik weet van anderen dat ze nog wel op de trap zelf gaan oefenen.

V12: Eerst jullie huis. Nu de Horsttoren. Wat wordt het de volgende keer?

Ik weet niet of er een volgende keer komt. Het kost echt wel veel tijd om zo’n evenement te organiseren en we hebben allemaal minder tijd, vooral nu aan het eind van onze studie. Dus misschien komt er wel een volgende, maar voor nu is het de laatste keer.

V13: Misschien wel het einde van het evenement dus? Nou, we zijn ook aan het eind van deze vragentoren gekomen, dus nu kun je even uitrusten. Net als na het traplopen komende week.

Haha, ja. Nou, om in die metafoor te blijven: misschien komt er wel een volgend team dat het stokje van ons als organisatie kan overnemen!

Dat zou mooi zijn!

Deze vragentoren heb je in ieder geval met succes beklommen. Nu die Horsttoren nog. Komt vast goed, succes komende week!

Yes, super! Leuk man!

Alpe d Horst 4 foto Yvon Gankema
Zo te zien is het team klaar voor de start © Yvon Gankema

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.