Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Daders plofkraak Roombeek moeten 21 maanden de cel in

247952 734797

De plofkrakers Carlito R. (21) en Amir A. (29) krijgen veel lagere straffen dan de officier van justitie had geëist. Ze zijn veroordeeld tot 21 maanden cel, voor A. gaat daar vijf maanden voorwaardelijk af. Er was 4 jaar onvoorwaardelijk gevorderd.

Drie Almelose rechters vinden bewezen dat het tweetal op 11 maart 2016 de ING-geldautomaat in de Primera-vestiging in de Enschede wijk Roombeek met explosieven opblies. In het vonnis wijzen de rechters op de enorme schade aan de geldautomaat en omringende panden.

Ook neemt de rechtbank het R. en A. kwalijk dat ze geen openheid van zaken wilden geven.

De rechters wijzen erop dat in de landelijke richtlijnen 18 maanden gevangenisstraf als uitgangspunt voor een plofkraak geldt. Dat wordt verhoogd om de enorme schade en de gekozen zwijgtactiek af te straffen, zo staat in het vonnis. Het duo moet 13.900 euro schade aan de ING-bank vergoeden.

Hun vermeende mededaders Hans van T. (55) uit Hoogezand, die zou hebben geholpen bij het stelen van vluchtscooters en Rinaldo K. (26) uit Enschede, die een derde plofkraker verborgen zou hebben gehouden, zijn vrijgesproken. De rechtbank vindt hun aandeel bij de plofkraak niet bewezen.

Tegen deze verdachte handlangers was twee weken cel en 150 uur taakstraf geëist. Van T. is wel veroordeeld voor het verduisteren van een scooter en hun runnen van een hennepkwekerij. Hij kreeg 16 dagen cel en een maand voorwaardelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.