Verkeer
Stuur appje
Zoek

Softbalsters uit Oekraïne stelen de show in Enschede ook al worden ze maar vierde

Het Europees Kampioenschap voor dames onder de 15 jaar in Enschede is ten einde. De Nederlanders veroverden de derde plaats door te winnen van het Oekraïense team. Tsjechië ging er uiteindelijk vandoor met de winst door met 10-0 te winnen van Italië.

Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne namen de financiële mogelijkheden van de softbalsters voor het verblijf en deelname aan het toernooi af, waardoor er een inzameling van start ging bij de Enschedese Tex Town Tigers. In 1Twente Vandaag was de bondscoach te gast, hij gaf in de uitzending aan: “Alle geld in ons land gaat naar sociale projecten en naar het leger, dat maakt deze inzamelactie van belang voor ons”, aldus Vasyl Kysill.

Nederland Oekraïne softbal Julian Vriend 2022 07 25 145837 zbxw 2022 07 25 151012 uauf
De spanning steeg in de zesde inning van het duel tussen het Koninkrijksteam en Oekraïne
Beeld: Julian Vriend

De inzameling van Tex Town Tigers verliep meer dan goed. Er werd liefst dertienduizend euro opgehaald. De speelsters van Oekraine reisden uit heel Europa naar Enschede. Ze werden tot een week voor het toernooi opgevangen in gastgezinnen. Daarna gingen ze naar een hotel om zich als team optimaal voor te bereiden op het toernooi, waar ze dus uiteindelijk vierde werden. bubbel te creëren in aanloop naar het toernooi, waar ze vierde werden. “We zijn blij dat de inzamelingsactie is gelukt en dat ze hier zijn”, aldus Joop Hassink van Tex Town Tigers.

Techniek en softbal

Het toernooi stond natuurlijk in het teken van softbal, maar ook Enschede techniekstad maakte een goede beurt gemaakt. Zo werd bij de openingswedstrijd de eerste worp gedaan met een drone die de bal naar de pitcher bracht. De wedstrijden werden via een livestream vertoond op het platform van het Nederlandse Koninkrijksteam.

Drones werden ook ingezet voor het rondvliegen van de negen landsvlaggen. “Het is mooi dat we naast de sport zo de mensen kunnen laten zien hoe technisch ontwikkeld onze stad is”, aldus Hassink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.