Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het werd 'haar' EK, maar Twentse sensatie kan Oranje Leeuwinnen niet voor uitschakeling behoeden

Daphne van Domselaar
Daphne van Domselaar, keepster bij FC Twente, werd de onverwachte uitblinker bij het Nederlands vrouwenelftal.
Beeld: 1Twente

Van reserve-keepster naar uitblinker op het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal. Het overkwam de in Hengelo woonachtige Daphne van Domselaar (22) de afgelopen weken. Toch kon ook de FC Twente-goalie niet voorkomen dat de Oranjeleeuwinnen zaterdagavond in de kwartfinale met 1-0 werden uitgeschakeld door Frankrijk.

De Françaises, die vooraf werden getipt als een van de favorieten op dit EK, hadden een verlenging nodig om titelverdediger Nederland te verslaan. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel uit een strafschop, waarbij de bal nog via de vingers van Van Domselaar in het doel belandde.

Pas één interland

De plotselinge opkomst van de doelvrouw is verrassend. Van Domselaar is al enkele jaren een vaste kracht bij FC Twente Vrouwen, maar speelde voorafgaand aan het EK slechts één officiële interland: een vriendschappelijke wedstrijd tegen Finland in februari. Maar al na 22 minuten in de eerste poulewedstrijd van het EK tegen Zweden moest ze de geblesseerde Sari van Veenendaal vervangen. Daarna speelde ze alle wedstrijden.

Van Domselaar, die sinds haar komst van Telstar naar FC Twente in 2017 in Hengelo woont, bleek tegen de druk bestand. Sterker: met name in de laatste en beslissende poulewedstrijd tegen Zwitserland (4-1 winst) hield de keepster het elftal met een aantal cruciale reddingen op de been. In de kwartfinale tegen Frankrijk was dat zaterdagavond niet anders, al mocht dat uiteindelijk niet baten.

Interesse van topclubs

De prestaties van de 'Twentse' doelvrouw op het EK zullen niet onopgemerkt zijn gebleven. Zaakwaarneemster Leoni Blokhuis zei zaterdag nog in een interview met Nu.nl dat de eerste topclubs afgelopen winter al voor Daphne van Domselaar in de rij stonden. "Haar ambitie is natuurlijk om naar de top te gaan, maar wel stap voor stap", aldus Blokhuis. Onlangs heeft Van Domselaar, die al 58 officiële wedstrijden voor FC Twente speelde, voor één jaar bijgetekend bij de Tukkers.

Vijf Twente-speelsters in EK-selectie

Van Domselaar was overigens niet de enige FC Twente-speelster in de EK-selectie van de Oranjevrouwen. Ook aanvaller Renate Jansen en verdedigers Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra en Marisa Olislagers zijn door bondscoach Mark Parsons meegenomen naar het eindtoernooi in Engeland.

Casparij kwam drie keer in actie en begon zaterdagavond tegen Frankrijk in de basis. Oligslagers speelde in twee van de vier EK-wedstrijden. Dijkstra en Jansen hebben afgelopen weken geen speelminuten gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.