Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Wijkagent: 'Armoede steeds vaker verborgen in Enschede'

250060 Peter Colijn voorkant

Armoede is steeds vaker een onzichtbaar probleem in Enschede. Volgens wijkagent Peter Colijn is de verborgen armoede de laatste jaren ontstaan door individualisme. De samenleving wordt individueler. Dat betekent dat het moeilijker is om die problemen naar boven te krijgen , licht hij toe in het tv-programma Jij in de Wijk dat wordt uitgezonden op TV Enschede.

Eerder deze maand werd bekend dat Enschede tot de armste steden van het land behoort. Dat blijkt uit cijfers die het CBS publiceerde. Enschede staat op plaats 8 in de lijst van steden die kampen met langdurige armoede. In de wijken De Bothoven en Velve-Lindenhof groeien de meeste kinderen op in armoede.

Verborgen
Wijkagent Peter Colijn ziet in Deppenbroek en Mekkelholt dat armoede steeds later aan het licht komt. Je moet het echt van buren en incidenten hebben voordat het naar boven komt. Colijn begon in de jaren negentig als jeugdagent in Pathmos. Toen kwam de beheerder van de speeltuin nog naar mij toe om te zeggen dat het met bepaalde kinderen niet goed gaat, of ik er even langs ging , vertelt Colijn. Dat werd ook geaccepteerd. Tegenwoordig is dat veel moeilijker en zit het meer verborgen.

Signalen
Het individualisme is een diepliggend probleem in Enschede Noord. Verhalen van mensen die al 10 jaar in een flat wonen en hun buren niet kennen, kloppen gewoon , spreekt hij uit ervaring. Hij roept buurtbewoners op signalen van armoede bij buren op te merken en het betreffende gezin in contact te brengen met het wijkteam of de wijkagent. Dat is heel laagdrempelig. We kunnen helpen om mensen uit bepaalde situaties te halen.

Wat doet de wijkagent voor gezinnen in armoede? Kijk donderdagavond om 18:10 uur naar Jij in de Wijk op TV Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.