Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Dit heeft de Twentse taal gemeen met het Achterhoeks: "Je kunt elkaar heel goed begrijpen"

Tijdens de laatste aflevering van het Twents Kwartearken van het afgelopen seizoen, hebben we naast een juf Twents óók een juf Achterhoeks in de uitzending. Deze streektalen uit het oosten van het land stammen beiden van het Nedersaksisch af. Er zijn veel overeenkomsten maar ook een paar verschillen tussen de talen die de 'Achterhoekse Adrie': Diana Abbink, ons graag voorlegt. Daarnaast mag ze testen of de kennis van haar streektaal, ook van pas komt bij een Twentse taalquiz.

Achterhoeks

'Ooh je komt uit de Achterhoek, dat is toch daar bij Enschede?' Dit soort teksten hoort Abbink geregeld als ze over haar streek vertelt. De gedachte heerst onder een deel van Nederland dat het Twents en het Achterhoeks gewoon hetzelfde zijn. "De verschillen zijn ook niet per se heel groot, maar veel woorden hebben wel een andere spelling," vertelt Abbink. Waar Twentenaren spreken van 'onmeunig' zegt men in de Achterhoek 'onmundig'. Zo heb je meer van dit soort kleine verschillen.

"In het verleden zijn de verschillen ontstaan omdat de mensen het niet eens waren over de spelling. Als je er tegenwoordig met een groep voor zou gaan zitten kunnen de geleerden waarschijnlijk wel een overeenstemming vinden," zegt ze.

Themawoorden

De drie woorden die Adrie voor de quizuitgekozen heeft, hebben een link met het beste festijn wat de Achterhoek te bieden heeft: de Zwarte Cross. De Zwarte Cross ondersteunt het gebruik van streektaal, wat voor een mooie gesloten cirkel zorgt. De themawoorden zijn: meuie, verspikken en voorn. Zoals altijd zijn er drie opties om uit te kiezen per woord. Bij meuie zijn dit: briljant, moeite en tante. Dan is er het woord verspikken. Verheug je je op de Zwarte Cross, wordt je er door verrast of kruip je er voor? Het woord voorn is een pittige met drie antwoorden die dicht bij elkaar liggen qua letters. De antwoordkeuzes bestaan uit voeren, vooraan en vooral.

Keakelbokse

Voor het woord van de week mochten de deelnemers de Zwarte Cross weer loslaten. Verslaggever Jessy onderwierp de Enschedeërs namelijk aan het woord: keakelbokse. Betekent het nou een krielkip, een golfbroek of een kletskous? Op straat heerste de gedachte dat 'keakel' voor kakelen staat, wat vervolgens óf op krielkip of kletskous zou slaan. Geen gekke gedachte, maar levert deze ook het juiste antwoord op?

Benieuwd naar het antwoord en of Diane Abbink het antwoord wél weet? Kijk dan naar de nieuwste aflevering van het Twents Kwartearken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.