Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Universiteit Utrecht brengt de jeugd nader tot het Twents en andere streektalen

Tijdens het Twents Kwartearken is zoals altijd onze Twentse juf Adrie te gast, maar deze keer spreken we ook een hoogleraar die (onze) streektaal verspreidt. Door middel van een speciaal lespakket wil Els Stronks, vanuit Universiteit Utrecht, de jeugd laten zien hoe de plek waar ze opgroeien invloed heeft op hun schrijfgedrag. Iemand die zó veel met het onderwerp: 'streek' bezig is, is een uitstekende kandidaat voor onze streektaalquiz.

Streekliteratuur

"Via dit pakket leren we kinderen op het middelbare onderwijs dat de streek waarin ze opgroeien zowel hun woordenschat als manier van leven beïnvloedt," vertelt Stronks. "Voor een schrijver is de manier waarop je naar de wereld kijkt dé bron van hun informatie en inspiratie. We hebben oefeningen met verschillende streektalen gemaakt. Eén van de oefeningen heeft te maken met een Twents gedicht van Willem Wilmink. We willen kinderen kennis laten maken met een ander perspectief"

Quiz

Het zijn mooie woorden van Stronks, die vervolgens meteen het goede voorbeeld mag geven in onze vaste wekelijkse taalrubriek. Juf Adrie heeft niet de minste woorden uitgekozen om de hoogleraar van Universiteit Utrecht en onze radiopresentatoren op de proef te stellen.

Als eerste het woord 'oonderschel' waarbij de antwoordmogelijkheden, vooroordeel, verschil of minachting zijn. Dan is er 'bestaansie', waarbij het antwoord: bestaansrecht, verdacht makkelijk klinkt. Misschien is het toch belang of bewijsmateriaal? Tot slot kunnen de kandidaten kiezen uit de antwoorden rebels, streng of brutaal voor het Twentse pareltje 'strampheurig'.

Luppelbut

Verslaggever Jessy Soepenberg testte de Twentse kennis in Roombeek via het woord Leppelbut. Betekent dit Twentse woord een slungel, schouderbladen of een dikke kont? Waar de mensen op straat twijfelen weet presentator Julian het zeker. Hij kiest voor de dikke kont, maar of dat nou het juiste antwoord is...

Benieuwd naar het antwoord en of Els Stronk het antwoord wél weet? Kijk dan naar de nieuwste aflevering van het Twents Kwartearken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.