Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Asscher noemt plan rechtse partijen voor versoepeling ontslagrecht €˜lelijke fout €™

252695 252621 image 6944964

Lodewijk Asscher nam woensdag in Enschede stelling tegenover de rechtse partijen die het plan hebben het ontslagrecht te versoepelen. Dat zou uiteindelijk moeten leiden tot meer vaste banen.

Volgens de PvdA-lijsttrekker, de afgelopen jaren Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is juist het tegenoverstelde het geval. Er zit een heel groot ideologisch verschil tussen mij en de rechtse partijen. Dat zijn D66, VVD en CDA. Zij willen het ontslagrecht versoepelen, dat zou echt een lelijke fout zijn die we dan gaan maken. Het effect is dan juist dat oudere werknemers als eerste ontslagen worden en achterin de rij staan voor een flexcontract. Ik gun juist iedereen een vast contract, mensen hebben behoefte aan zekerheid in dit land.

Wet
Asscher is de man die als minister de wet Werk en Zekerheid invoerde. Die had al moeten zorgen voor meer vaste banen. De wet staat echter onder druk nu blijkt dat het tegenovergestelde het geval is. Op de vraag of in een mogelijke kabinetsformatie de versoepeling van het ontslagrecht een belangrijk punt gaat worden, zei Asscher. Ik heb de afgelopen jaren veel onderhandeld met die partijen, ben een lastige onderhandelaar. Zij weten dat ik op dit punt niet te breken ben.

Een echt breekpunt wilde Asscher het echter niet noemen. Het is een strijdpunt. Maar ook een strijd tegen de verkeerde werkgevers, die altijd op zoek zijn naar een bochtje om af te snijden. We moeten een einde maken aan al die geniepige constructies om mensen van flex naar flex te krijgen. Het zou prachtig zijn om dat in een nieuw sociaal akkoord te bereiken. Asscher pleit voor andere aanpassingen dan versoepeling van het ontslagrecht, bijvoorbeeld door flexwerk duurder te maken. Ook zou hij werkgevers tegemoet willen komen bij langdurige ziekteverzuim van werknemers met een vast contract.

Vluchtelingen
De lijsttrekker van de Partij van de Arbeid ging ruim 1,5 uur in op allerhande zaken tijdens het debat op de Universiteit Twente. Zo zei hij dat er grenzen zijn aan de instroom van asielzoekers. De PvdA-leider wil niet nog een keer 58.000 mensen opvangen, zoals in 2015 gebeurde. Toen was er een grote instroom van asielzoekers. "Het idee dat we dat jarenlang kunnen volhouden, lijkt me naïef", zei Asscher.

Een limiet stellen met harde cijfers wil hij niet. "We moeten duidelijk onderscheid maken tussen vluchtelingen en valsspelers. Heel veel draagvlak wordt kapot gemaakt als mensen zien dat er misbruik gemaakt wordt."

Sectorplan
Voor de regio Twente zei Asscher het sectorplan Twente ingevoerd te hebben. Dat heeft er toe geleid dat honderden mensen in dienst bleven, jongeren een kans kregen en dat er veel meer geïnvesteerd werd in scholing. Je ziet dat deze regio het na het verdwijnen van de textielindustrie en andere maakindustrieën moeilijk had, er behoefte is aan nieuwe kansen. Ik denk dat we daar voor moeten durven kiezen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.