Verkeer
Stuur appje
Zoek

Waarom FC Twente met de huur van Norwich-flop Tzolis, tóch een transferstunt verricht

Wie vorig jaar tegen een Griekse voetballiefhebber had gezegd dat Christos Tzolis ooit bij FC Twente zou spelen, zou waarschijnlijk hoogstpersoonlijk naar het ziekenhuis worden begeleid. Een jaar geleden had Tzolis een uitstekend seizoen achter de rug en hield de Europese top hem in de gaten. Nu is hij, na een tot dusver mislukt avontuur in Engeland, op huurbasis in Enschede neergestreken. Met Tzolis heeft FC Twente een ruwe diamant in handen, waar behoorlijk wat van verwacht mag worden.

Griekse linksbuiten

Het aantrekken van Tzolis roept een déjà vu gevoel op. Vorig jaar huurde FC Twente de Griekse linksbuiten Dimitris Limnios voor één seizoen. In Enschede maakte hij een prima indruk waardoor de club langer met hem doorwilde. Een kruisbandblessure zette helaas een streep door dat plan.

Dimitris Limnios Foto FC Twente Media
Tzolis treedt in de voetsporen van zijn landgenoot Limnios (Links)
Beeld: FC Twente Media

Sindsdien was de nr. 4 van de Eredivisie op zoek naar een opvolger en heeft deze tot in de details gevonden. Een Griekse linksbuiten die meer dan tien interlands op zijn naam heeft staan, die voor één seizoen wordt gehuurd. Dat zijn toch aardig wat overeenkomsten tussen Limnios en de nieuwkomer Tzolis.

Toptalent

Ondanks deze overeenkomsten komt Tzolis niet op dezelfde manier binnen als zijn collega-international. De Norwich City-speler heeft de stempel van een toptalent en dat is niet voor niks. In het seizoen 2020-2021 beleefde hij zijn absolute doorbraak in het profvoetbal bij PAOK Saloniki. Hij debuteerde in de Griekse Super League, het Nationale elftal en in de Europa League. Daar gaf hij een mooi vervolg aan door over het hele seizoen betrokken te zijn bij 27 goals. De toen 19-jarige Tzolis won de nationale beker en werd talent van het jaar in Griekenland.

Thessaloniki Pixabay
Ondanks dat Tzolis geboren werd in Thessaloniki, de thuisbasis van Paok, liet hij deze stad achter zich na één seizoen op het hoogste niveau
Beeld: FC Twente Media

Europese interesse

Gedurende dat seizoen heeft de effectieve vleugelspits zichzelf op de Europese kaart gezet. De oplettende Nederlander zal de naam Tzolis voorbij hebben zien komen toen hij namens PAOK tegen PSV speelde in de groepsfase van de Europa League. Zowel in de uit- als thuiswedstrijd tegen de Eindhovenaren wist de Griek binnen 20 minuten het net te vinden. In de daaropvolgende transferperiode was PSV één van de vele clubs die door de media gelinkt werd aan de linksbuiten.

Transferrecords

Tzolis maakte na zijn succesvolle eerste seizoen in het profvoetbal meteen de stap naar een zwaardere competitie. Bij promovendus Norwich City kon hij op het hoogste Engelse niveau spelen. De club was bereid ver te gaan voor de scorende linksvoor en betaalde 11 miljoen euro. PAOK heeft nog nooit zoveel ontvangen voor één speler en voor Norwich is het de gedeeld duurste aankoop van de club.

21719 Geld
Norwich was bereid om ver te gaan voor het beste talent van de Griekse competitie
Beeld: FC Twente Media

Norwich

Waarschijnlijk had Tzolis zich het seizoen 2021-2022 helemaal anders voorgesteld. Hij begon maar drie keer in de basis en wist 0 keer te scoren in de Premier League. Tijdens een verloren bekerwedstrijd die voor hem dé kans had moeten zijn om indruk te maken, kreeg Norwich een strafschop. De Griek eiste de penalty op en schoot de bal door het midden, recht op de keeper.

De toenmalige hoofdtrainer haalde hard uit naar het talent die sinds dat moment minder kansen kreeg. Daarbij degradeerde Norwich kansloos uit de Premier League. De talentvolle vleugelspeler kon simpelweg niets betekenen voor zijn nieuwe werkgever.

Degradatievoetbal

Ondanks dat Tzolis vorig seizoen totaal niet uit de verf kwam, ziet Norwich nog steeds veel potentie in hem. Het is over het algemeen lastiger voor een aanvaller om degradatievoetbal te spelen. PAOK was over het algemeen vrij dominant in hun spel. Ze waren beter dan het grootste deel van de competitie, toen Tzolis vertrok waren ze op de tweede plaats geëindigd. Het verschil in speelwijze van de twee clubs en de competities waar ze in speelden is zeer groot.

DSCF2136
Een uitleenbeurt aan FC Twente kan precies zijn wat Tzolis nodig heeft
Beeld: Henk ten Harkel

FC Twente

Ondanks de degradatie naar een lager niveau, denkt Norwich de jonge Tzolis niet nodig te hebben voor het volgende seizoen. Voor zijn ontwikkeling besloot de club dat hij elders minuten moest maken. Dit leek te gaan gebeuren bij de Belgische kampioen: Club Brugge, maar ineens bleek toch FC Twente met hem aan de haal te gaan.

Met deze deal toont de club uit Enschede meteen zijn ambitie voor het nieuwe seizoen. De Griek vertegenwoordigt nog altijd een transferwaarde van 8 miljoen euro. Twee keer zoveel als de huidige duurste selectiespeler Michal Sadilek.

Oplossing

Een huurperiode bij de nummer vier van de Eredivisie kan zomaar de stap zijn die de 20-jarige Griek nodig heeft om weer helemaal op te bloeien. Bij FC Twente komt hij terecht bij een team die beter gepresteerd heeft dan het grootste deel van de Nederlandse clubs. Daarnaast lijkt hij in Enschede meer kans te maken op speeltijd dan in Brugge.

Ron Jans FC Twente
Weet Tzolis een vaste plek te verkrijgen in het elftal van Ron Jans?
Beeld: FC Twente Media

In de Eredivisie speelt het talent in een kwalitatief sterkere competitie dan de Griekse en bij FC Twente kan Tzolis toch leren om een dragende speler te worden. Wedstrijden in de UEFA Conference League dragen hier mogelijk ook aan bij, maar daarvoor moet FC Twente eerst de voorrondes overleven.

Signaal

Vanuit het perspectief van Tzolis kan de deal naar FC Twente een gunstige zijn, maar wat betekent het voor de Tukkers? De Enschedese profclub geeft met het aantrekken van een speler die goed op de Europese radar stond en nog steeds staat, een signaal af naar de buitenwereld. Dat FC Twente na de degradatie in 2018 weer in een vijver als deze weet te vissen, is het zoveelste teken dat de club de weg naar de subtop weer teruggevonden heeft.

Garanties zijn er niet, maar Christos Tzolis is niet voor niks op 20-jarige leeftijd een international die wist uit te blinken in de Europa League. Mocht hij de productiviteit van zijn eerste seizoen halen kan FC Twente een mooi aantal doelpunten en assists bijschrijven. Daarbij kan een succesvolle uitleenbeurt de aantrekkingskracht van de club versterken, zoals dit een aantal seizoenen terug gebeurde bij Enes Ünal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.