Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Einde dreigt voor VoorleesExpress in Enschede: geld is op

253132 655802

Het voortbestaan van de VoorleesExpress is in gevaar. Er is geen geld meer. De Voorleesexpress helpt kinderen met een taalachterstand. Vrijwilligers lezen voor bij gezinnen aan huis om de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Met succes. Voor de coördinatie van de vrijwilligers zijn beroepskrachten nodig. Daar wringt nu de schoen.

De VoorleesExpress is in januari 2013 begonnen met geld van de provincie Overijssel en valt onder de vleugels van de bibliotheek. Bij de aftrap was bekend dat de financiering door de provincie tijdelijk zou zijn en de bibliotheek dan wel gemeente de financiering moest overnemen. De bieb aan de Pijpenstraat heeft het een poos gedaan maar met de majeure bezuinigingen recent door de gemeente opgelegd ontbreken de middelen.

'Essentieel belang'
Bibliotheekdirecteur Gerard Kocx doet nu via CDA-fractievoorzitter Ayfer Koç een beroep op de politiek in onze stad de VoorleesExpress te redden. Koç spant zich al langer in om de laaggeletterdheid in Enschede omlaag te krijgen. Koç: Ik vind echt dat we er iets aan moeten doen. Zeker in een stad met 6000 arme kinderen. Wil je deze kinderen uit de armoede halen, dan is investeren in de taalontwikkeling van deze kinderen van essentieel belang. ³

Professionele begeleiding
Het CDA vraagt maandagavond haar eigen wethouder Patrick Welman om geld voor de professionele begeleiding van de vrijwilligers uit het Kindpakket te halen. Vorige maand werd bekend dat het rijk structureel 1,2 miljoen euro beschikbaar stelt voor arme kinderen in Enschede. Kocx heeft idealiter 90.000 euro nodig om de VoorleesExpress op de rails te houden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.