Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Officier van justitie vindt taakstraf passend voor 20 Twentse inbraken

253724 burglar 1678883 640

Officier van justitie Aidan van Veen eist 240 uur werkstraf en een jaar voorwaardelijk tegen Henny B. (28). De aanklager acht bewezen dat de Enschedeër bijna 20 inbraken pleegde om in zijn cocaïneverslaving te voorzien. Hij sloeg toe bij winkels, bedrijven, een school en een woning.

De officier erkent dat de inbraakslachtoffers van hun stoel rollen als ze zijn strafeis horen. Maar hij waardeert dat de verslaafde Enschedeër een kans 'met twee handen grijpt'. Daarbij past volgens hem geen gang naar de gevangenis.

Toptijd
B. is zwaar verslingerd aan cocaïne en softdrugs. In zijn 'toptijd' gebruikt hij voor 300 euro per week. Hij gaat geregeld op inbrekerspad. Alles kan hem passen. Hij 'bezoekt' dierenkliniek De Hagmolen in Beckum en wok-restaurant Mr. Hu in Enschede.

Werkwijze
Zijn modus-operandi is vaak hetzelfde: hij gooit ruiten in, dringt binnen en leegt de kassa. Soms gaat het mis: bij een motorzaak in Tubbergen verwondt hij zich aan glas. Hij laat een bloed- en dna-spoor achter.
Hij breekt in bij een aannemer in Enschede, via de Westerbegraafplaats. Hij zou 275 kilo lood op zijn scootmobiel hebben gezeuld, tot verbijstering van rechtbankpresident Erik Berg. "Als dat klopt moet u meedoen aan de Olympische spelen."

Bekentenis
B. bekent zowat alles. Maar bij de enige woninginbraak, bij een zigeuner in Enschede, ontkent hij gouden oorbellen en sieraden te hebben meegenomen. De officier hecht hier meer waarde aan de verklaring van de verdachte dan de aangever...

Pizzeria
Bij bassischool Windroos in Enschede leegt hij een geldkistje. Zijn schoonmoeder, die werkt in de school, tipte hem. Hij steelt 400 euro bij een pizzeria, wetend dat er altijd 50 euro per bezorger in kas zit. Hij was er zelf een.
Lucky day

Hij wordt in mei 2016 opgepakt, maar wordt drie dagen later vrijgelaten. Zijn 'lucky day', noemt de aanklager dat. Hij kickt af en is clean. De Tukker is teug op aarde. "Als je helder wordt, ga je inzien hoeveel schade je hebt aangericht.''

Eis
De aanklager wil de goeie weg niet afbuigen met onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Achter de celdeur zou hij een andere 'opleiding' krijgen dan die van timmerman, die hij wil volgen. Advocate Desirée Greven noemt de eis reëel. "Hij kruipt door het oog van de naald." B. hoopt dat de rechters de eis volgen.

Vonnis: 20 maart.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.