Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Aangepaste bus moet Floor-Renée op weg houden 'als rolmodel'

Floor renée masselink1 eigen foto renee
Floor-Renée Masselink is een crowdfundingsactie gestart voor de aanschaf van een aangepaste bus.
Beeld: Eigen foto / Floor-Renée Masselink

Floor-Renée Masselink is een crowdfundingsactie gestart voor de aanschaf van een aangepaste bus. De actrice, die onder meer bekend is van haar rol als Maria Olde Weernink in de Twentse soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond (2005-2009), heeft al 25 jaar multiple sclerose (MS). Dat is een ongeneeslijke chronische aandoening die de zenuwen in het centrale zenuwstelsel aantast.

Laatste stadium

Begin twintig was ze, toen ze van de toneelschool kwam en die diagnose kreeg. Geen scenario waar je aan denkt in de bloei van je leven. Inmiddels is de van oorsprong Almelose actrice in het laatste stadium van deze ziekte beland en zit ze al 8 jaar in een rolstoel.

"Ik heb last van spasmen en ik heb elke dag pijn. Toch wil ik graag mijn zelfstandigheid bewaren. De afgelopen jaren leverde ik steeds een stukje in. Ik leerde ermee dealen, want ertegen vechten werkt niet, mijn lijf wint het van mijn overtuiging," schrijft ze op haar crowdfundpagina.

Zelfstandig blijven

De aanschaf van een aangepaste bus is beslist geen overbodige luxe voor Floor-Renée, maar pure noodzaak om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven én nog zoveel mogelijk uit het leven te halen.

"Tot voor kort kon ik nog mezelf in en uit de rolstoel in een personenauto hijsen en kon iemand mij rijden. Dit is nu helaas te zwaar geworden. Als het niet op rolstoelfietsafstand is, kan ik er niet komen. Een taxibus inschakelen? Heb jij wel eens op tijd gestaan en de taxi kwam een uur te laat of helemaal niet? Het klinkt mooi, maar het is niet haalbaar als je met echt werk je eigen inkomen wilt genereren."

Een eigen aangepaste bus moet Floor-Renée dus op weg houden. "Als ik zelf kan rijden ben ik niet meer afhankelijk en kan ik zelf opdrachten aannemen en kan ik zelf de regie hebben."

icon_main_info_white_glyph

Crowdfunding

Help Floor-Renée met het realiseren van haar eigen aangepaste bus! Iedere bijdrage, van klein tot groot is welkom. Doneren kan via One2Give.

“Ik heb last van spasmen en ik heb elke dag pijn. Toch wil ik graag mijn zelfstandigheid bewaren. De afgelopen jaren leverde ik steeds een stukje in. Ik leerde ermee dealen, want ertegen vechten werkt niet, mijn lijf wint het van mijn overtuiging.”

Muskee

Een aandoening als MS betekent niet dat de actrice de hele dag achter de geraniums zit, ook niet in de fase waarin ze nu zit. Integendeel. Ze is nog steeds actief in haar vakgebied. Ondanks haar chronische aandoening slaat ze zich overal zo goed mogelijk doorheen dankzij een flinke dosis humor en positiviteit. Ze geeft liever nog wat gas bij, dan dat ze op de rem trapt. Al is het soms wel tegen beter weten in.

Vorig jaar heeft Floor-Renée nog meegespeeld in de productie Muskee - So Many Roads die in Assen werd opgevoerd, een stuk over het leven van Harry Muskee, de in 2011 overleden zanger van de bluesband Cuby + Blizzards. Ze speelde in het stuk de rol van de moeder van Muskee die ook MS had. Verder staan er ook nieuwe projecten op stapel. Zo gaat Floor-Renée in september spelen in een nieuwe serie met Ilse Warringa, laat ze weten én daar heeft ze enorm veel zin in.

“Als ik zelf kan rijden ben ik niet meer afhankelijk en kan ik zelf opdrachten aannemen en kan ik zelf de regie hebben.”

Rolmodel

Door aan het werk te blijven wil de actrice ook bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid van actrices en acteurs met een beperking in theater, tv en film. Dit kan uiteindelijk helpen aan de acceptatie van mensen met een handicap in de samenleving. "Mensen kijken vaak op je neer of behandelen je als kind, alleen omdat je in een rolstoel zit."

Als het gaat om actrices of acteurs met een beperking, dan wordt er in 'het wereldje' nog te vaak gekozen voor een 'normale acteur of actrice' die de rol van een gehandicapte speelt. Of er wordt noodgedwongen een acteur met een beperking uit het buitenland gehaald. Floor-Renée geeft zelf als voorbeeld de pindakaasreclame over een jonge Esther Vergeer. De productiemaatschappij kon geen geschikte actrice voor die rol in eigen land vinden en koos uiteindelijk voor een meisje uit Zweden. In Nederland kan dus nog veel worden bereikt. "Mooi dat ik daarvoor een rolmodel kan zijn."

Externe link: Crowdfundingactie: Help Floor-Renée zelfstandig op weg.

WijRollen.nl, hét platform voor rolstoelgebruikers, ging vorig jaar op bezoek bij de cast van Muskee - So Many Roads, waar Floor-Renée in meespeelde:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.