Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Nieuwe aanpak armoede in Enschede: 'Mensen moeten schaamte voorbij'

257866 voedselbank 2

De Stadsbank heeft sinds 2013 het aantal Enschedeërs dat onder beschermingsbewind is geplaatst zien verdubbelen. Die zorgelijke ontwikkeling dwingt het college om de koers in het armoedebeleid te wijzigen.

Om kwetsbare groepen niet verder af te laten zakken, gaat Enschede het beleid voor de komende jaren richten op de individuele aanpak. Wethouder Patrick Welman: ,,We moeten zorgen dat die groep zich niet langer schaamt voor hun problemen. Want het kan iedereen gebeuren. Verlies van een baan, het overlijden van een partner of echtscheiding kunnen zomaar voor een complete terugval in inkomen zorgen."

Verlammend
De nieuwe werkwijze is vooral gericht op het schuldenvrij maken van de betrokkenen. ,,In de nieuwe situatie benaderen we de schuldenproblematiek meer vanuit de sociale en maatschappelijke context van onze inwoners en leggen we meer nadruk op gedragsverandering", aldus Welman. ,,We baseren ons daarbij op nieuwe wetenschappelijke inzichten over de impact van geldstress op gedrag." Uit onderzoek blijkt dat de druk van financiële problemen verlammend werkt op mensen.

Er is een belangrijke rol voor vrijwilligers en professionals weggelegd. ,,Door hen is er meer slagkracht en is er een breder palet aan ondersteuning op het gebied van financiële vragen en schulden. Enschede heeft hiermee al een begin gemaakt. Medewerkers van de wijkteams, de afdeling Werk en Inkomen en de Stadsbank zijn getraind op basis van de nieuwe inzichten. ,,Zij hebben geleerd hoe schulden gedrag beïnvloeden en hoe zij hun ondersteuning in dat licht zo effectief mogelijk kunnen vormgeven. We zetten nadrukkelijk in op het vergroten van de zelfredzaamheid van onze inwoners en de samenredzaamheid in onze stad. De gemeente werkt daarbij samen met partners als Schuldhulpmaatje, Humanitas en Alifa.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Koen Suyk
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.