Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Voormalig ABN-pand in Enschede (bijna) klaar voor gekste vrijdagmiddagborrel van Nederland

258704 794659

Borrelen met 1.300 Tukkers? Dat kan deze vrijdag in het voormalige ABN Amro-pand in Enschede, waar serviceclub De Ronde Tafel de 'gekste vrijdagmiddagborrel van Nederland' organiseert.

Het is een metamorfose van jewelste. Woensdagmorgen was het voormalige bankgebouw aan de Oldenzaalsestraat nog even vies, leeg en stoffig als altijd. Bijna 48 uur later is op dezelfde locatie een heus indoor festival-terrein verrezen, inclusief meerdere podiums. De komende uren wordt de hand gelegd aan de laatste details en aankleding. Zo komen er nog 6 foodtrucks het achterplein opgereden.

Om 16.00 uur is het zover: dan druppelen de eerste gasten binnen voor VRIJ, een evenement dat een nieuwe traditie moet gaan vormen in Twente. De mega-vrijmiddagborrel komt twee keer per jaar naar Enschede, telkens op een andere unieke locatie. Na een geslaagde eerste editie in de voormalige Ambachtsschool is nu gekozen voor het karakteristieke ABN-pand met de zonnebril-ramen.

Tijd voor iets groters
Het brein achter de feest heet De Ronde Tafel 18, een Rotary-achtige club met veel dertigers uit Enschede die zich inzetten voor het goede doel. Na een golftoernooi en een stent op de Military werd het tijd voor iets groters: de vrimibo, oftewel vrijdagmiddagborrel.

"Wij vonden dat er te weinig te doen is in Enschede voor de doelgroep van 25 tot 45 jaar oud", legt organisator Jan Willem Logtmeijer uit. "Maar we merkten dat er online veel vraag naar was. Vandaar dat we dit zijn gaan organiseren, hoewel het elke keer een enorme uitdaging is."

Snel uitverkocht
Zo'n 1.300 gasten worden verwacht in het oude bankgebouw, dat al 12 jaar leeg staat. Tickets voor het feest (a 10 euro) waren binnen vijf dagen uitverkocht. Alle opbrengsten (minus de kosten) gaan naar het goede doel.

"Ons eerste goede doel is om iedereen een leuk feest te bezorgen", zegt Logtmeijer. "Dat is het belangrijkste, want als we dat niet goed doen, halen we ook niets op voor het echte goede doel."

Met mannen als Bas Kleisen (eigenaar SamSam) en Eric van Oosterbaan (festivalbaas bij Absolutely Fresh) zit er veel organiserende kracht binnen de Ronde Tafel. Logtmeijer zelf studeerde hogere hotelschool en weet dus ook van wanten.

Alle inkomsten komen ten goede aan Skik in Twente, een organisatie die zich inzet voor gezinnen met chronisch zieke kinderen. Ouders en kind krijgen via die stichting een vakantie aangeboden waarbij het hele gezin zorgeloos kan genieten.

"Het mooiste vinden wij ook om een lokaal doel te kiezen", vertelt Mark Bonnema van de Ronde Tafel. "Dit goede doel is er niet alleen voor de gezinnen in Twente, maar ook de vakantie vindt hier plaats. Dus allen komt ook nog eens ten goede van regionale ondernemers." De eerste editie werd uiteindelijk een cheque van 5.000 euro overhandigd aan een ander goed doel, dit keer is het dubbele bedrag de inzet.
Hels karwei
De transformatie van het voormalige, weggerotte ABN-pand de ging niet vanzelf. Eerst rukte de schoonmaakploeg van Asito uit, vervolgens moest er vanwege veiligheidseisen een nieuwe nooduitgang gecreëerd worden. Ook ingewikkeld: nergens in het pand bleek stroom aanwezig en voorzieningen als toiletten waren vergaan. Dus staat deze vrijdag buiten een aggregaat te ronken en zijn er mobiele sanitaire voorzieningen aangeschaft. Tijdens het feest zelf houden verkeersregelaars de boel in de gaten en 's nacht bewaakt een team het gebouw.
Dat alles voor één feestje op de vrijdagmiddag van 16.00 uur tot 23.00 uur... Toch zegt Logtmeijer dat juist de kracht van dat rondtrekkende circus die eenmaligheid is. "Er komt geen tweede kans, je bent er bij, of niet. Dat is het leuke aan dit concept."

Zelf noemt de organisatie VRIJ zelf 'de gekste vrijdagmiddagborrel van Nederland'. "Dat gekke zit 'm in de locatie, die volgens mij uniek is", legt Bonnema uit. "En in het aantal mensen dat komt, maar ook het aantal mensen dat helpt. Als je ziet hoeveel mensen en bedrijven een vrijwillige bijdrage leveren aan deze borrel... Er wordt wel eens gezegd dat we niet veel meer voor elkaar over hebben. Maar ik kan je vertellen: hier in Twente valt dat reuze mee."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.