Hengelo
Cultuur

Leraren Bataafs Lyceum Hengelo feliciteren geslaagden met vette hiphoptrack

De docenten van het Bataafs Lyceum zijn volstrekt duidelijk: “Als je één kans hebt, één gelegenheid, om dat papiertje te halen, zou je dat dan pakken of laat je het gaan?” Het zijn de openingswoorden van hun 2022-versie van Eminems Lose Yourself. Sinds 2014 maakt een groepje leraren onder aanvoering van Bas Smies elk jaar een examenclip om daarmee de geslaagde leerlingen in het zonnetje te zetten. Voor het eerst mochten leerlingen zelf het genre bepalen.

De examenclip 2022 gaat op dinsdag 5 juli in première tijdens de diploma-uitreiking van het Bataafs Lyceum en is daarna te bekijken op de sociale mediapagina’s van de school. Een tipje van de sluier is hierboven al te zien.

Poll

In voorgaande jaren kozen de leraren een muziekstijl en een te persifleren nummer uit, dit keer mochten de leerlingen meedenken. “Door de jaren zijn er veel verschillende genres voorbij gekomen, van hardrock en funk tot gabber en après-ski. De variatie is inmiddels zo groot dat de keuze voor het genre dit jaar bij de leerlingen is gelegd. In maart hebben we een poll uitgezet, die door meer dan de helft van onze leerlingen is ingevuld. Uiteindelijk bleek hiphop met afstand favoriet. Dat was best een uitdaging, maar die zijn we natuurlijk niet uit de weg gegaan”, aldus locatieleider en gelegenheidsrapper Bas Smies.

icon_main_quote_red_glyph

"In maart hebben we een poll uitgezet, die door meer dan de helft van onze leerlingen is ingevuld. Uiteindelijk bleek hiphop met afstand favoriet."

Bas Smies, docent en hiphopper

Lose Yourself en Watskeburt

Al sinds 2014 steken de docenten van het ‘Bataafs’ tijd en moeite in het maken van een humoristische clip met soms een serieuze ondertoon. Het examenlied 2022 is gebaseerd op een mix van Eminems Lose Yourself en Watskeburt van De Jeugd van Tegenwoordig. Muziekdocent Roy Huiskes heeft alles op een creatieve manier aan elkaar gemixt. Beelden van de ‘Bataafse rappers’ zijn geschoten op het dak van de school en in een boksring. Smies: “Het idee van die boksring is ontstaan omdat dit goed bij de tekst paste. De mensen van Fit Fight Dojo waren zo vriendelijk om hun sportschool een middag ter beschikking te stellen voor opnames.”

Graffiti

Opvallend in de video is de graffiti die door conciërge Roy Valkenaar wordt aangebracht op het ketelhuis, bovenop het dak van de school. Bas Smies: “Roy is een zeer getalenteerde graffitikunstenaar en dat ketelhuis kon wel wat kleur gebruiken. In het kader van de clip hebben we er daarom nu werk van gemaakt. En zo is er ook een blijvend aandenken.”

De clip van vorig jaar was er eentje voor de liefhebbers van après ski-muziek


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.