Enschede
Video

Theatervoorstelling 'NATUURLIJK' moet natuur weer hot maken

Landschap Overijssel mag 90 kaarsjes uitblazen. Reden genoeg voor een groots en bijzonder feestje. In samenwerking met het Wilminktheater is er in Hof Espelo een 3-koppige voorstelling ontstaan die op diezelfde plek gespeeld wordt. Bezoekers lopen een route van maximaal 3 kilometer door de Enschedese natuur. Grappig detail: Voor elk verkocht kaartje plant Landschap Overijssel een boom.

De Juffer van Echten

Schrijver, acteur en regisseur Luuk Haaze heeft De Juffer van Echten geschreven. “De voorstelling is een sprookjesachtig verhaal voor jong én oud dat leuk en spannend is voor kinderen, met humor voor de ouders en een onderliggende boodschap.”, aldus Haaze. De schrijver ging op zoek naar verhalen uit de regio en trof een anekdote die het uitgangspunt werd voor zijn eenakter.

"Een rijke vrouw gaat trouwen met een arme jongeman. De moeder van de vrouw, ook rijk dus, vindt dat geen goed idee. Als je gaat trouwen, zegt de moeder, zorg dan wel dat je de baas blijft, maar de man laat zich niet zomaar onderdrukken door de dochter en moeder. Om hen te imponeren begint hij dieren van de familie dood te schieten. Het is een verhaal over machtsrelaties. Ik heb gekeken wie in het dierenrijk zo’n machtsrelatie kan representeren en kwam uit bij een bijenkolonie."

Still video Hof Espelo Mier
© 1Twente

De Wind in de Wilgen

Bruun Kuijt heeft de voorstelling De Wind in de Wilgen gemaakt. Kuijt heeft zich laten inspireren door het beroemde gelijknamige kinderboek van de Schotse schrijver Kenneth Grahame. Het is volgens de schrijver een voorstelling over de natuur, maar zonder dat het er te dik bovenop ligt.

"Het is ook een sprookje, over Mol, Rat en Pad. Ik denk dat het publiek vooral met een vette glimlach naar de voorstelling zit te kijken. Er zit ook wel ontroering in, bijvoorbeeld over hoe iemand, in dit geval Mol, de wereld kan ervaren.", aldus Kuijt.

Still video Hof Espelo Mol
© 1Twente

Bijzonder Doodgewoon

Els Damen heeft voor de voorstelling Bijzonder doodgewoon geschreven. De voorstelling gaat over De hoofdpersoon Jaap’s leven. "We volgen hem in de voorstelling van zijn jeugd tot een eind in zijn volwassenheid. Een periode waarin hij een deel van zijn dromen uit het oog verliest, maar een aantal dingen ook weer terugvindt.", aldus Damen.

"Er is bijna geen decor. Ik heb wel een paar stoelen nodig, maar daarvoor gebruiken we boomstammen die er al liggen."

Still video Hof Espelo natuur
De bosrijke speeltuin van de spelers © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.