Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede wil in 2025 duizend laadpalen voor auto's en gaat ze nu ook zelf plaatsen

20220630 Pexels elektrische auto laadpaal oplaadpaal
Beeld: Pexels

Een kleine wijziging in het beleid zorgt er waarschijnlijk voor dat het aantal openbare laadpalen voor elektrische auto's in Enschede de komende jaren een vlucht neemt. De gemeente laat de plaatsing van nieuwe laadpalen niet langer over aan de directe vraag vanuit inwoners, maar zoekt ook zelf plekken uit om ze te realiseren. Binnenkort verschijnt een nieuwe kaart met mogelijke locaties.

De proactieve houding van de gemeente is niet puur een eigen keuze. Onlangs is namens 67 gemeenten in Gelderland en Overijssel een contract gesloten met Vattenfall InCharge. Die partij krijgt de komende jaren het alleenrecht voor het plaatsen van laadpalen in de betreffende gemeenten, waaronder dus Enschede. Ook is vastgelegd dat gemeenten een bepaald aantal laadpalen proactief gaat plaatsen, voor de vraag uit. In Enschede zijn dat er 34 per jaar.

260 laadpalen

Een paar jaar geleden was het beleid voor oplaadpalen juist in het leven geroepen om inwoners te voorzien in hun vraag. Op een digitale kaart op de website van de gemeente zijn mogelijke locaties ingetekend. Inwoners die hun elektrische auto willen 'stekkeren' aan een openbare laadpaal in de buurt, kunnen via die kaart een verzoek tot plaatsing indienen.

Zo zijn er in drie jaar tijd al meer dan tweehonderd publieke laadpalen in de openbare ruimte geplaatst, Enschede telt er nu zo'n 260. Daar komen er tot en met 2025 dus in ieder geval 132 bij. "Het blijft daarnaast mogelijk voor inwoners en bedrijven om een laadpaal aan te vragen, zoals het de afgelopen jaren gebruikelijk was", laat een gemeentewoordvoerster weten.

Nieuwe locatiekaart

Medio juli verschijnt er op de website van de gemeente Enschede een nieuwe interactieve kaart waarop locaties staan die door verkeerskundigen geschikt worden bevonden voor publieke oplaadpalen. "Hierbij hanteren we onder meer de volgende criteria: is er ruimte? kunnen er twee parkeerplaatsen worden aangesloten? Is het in de buurt van het elektriciteitsnetwerk zodat er zo min mogelijk gegraven hoeft te worden?"

“Het doel in Enschede is om de uitrol op een dusdanige snelheid te realiseren dat het overeenkomt met de vraag naar laadpalen”

Zodra de nieuwe locatiekaart is gepubliceerd kunnen inwoners op de voorgestelde locaties reageren of zelf suggesties aandragen.

Maar zelfs met het proactief plaatsen van laadpalen lijkt de verwachting van 1000 laadpalen in 2025 hoog gegrepen. Volgens de gemeente Enschede gaat het dan ook niet om een doelstelling, maar is dat cijfer gebaseerd op een prognose van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. "Het doel in Enschede is om de uitrol op een dusdanige snelheid te realiseren dat het overeenkomt met de vraag naar laadpalen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.