Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP Hengelo wil verruiming regels energietoeslag

Gaspit gas energieprijs pixabay
De Hengelose SP fractie wil dat meer huishoudens aanspraak kunnen maken op de eenmalige energietoeslag van 800 euro
Beeld: Pixabay

De Hengelose SP-fractie wil dat meer huishoudens aanspraak kunnen maken op de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Zij willen dat de inkomensgrens verhoogd wordt van 120 procent van het wettelijk minimumloon naar 130 procent. Ook vinden de socialisten dat uitwonende studenten aanspraak moeten kunnen maken op de toeslag. De SP heeft raadsvragen gesteld over de toeslag.

Energietoeslag

Sinds afgelopen mei kunnen mensen met een laag inkomen aanspraak maken op een eenmalige toelage van 800 euro. De gemeenten gaan over de energietoeslag en bepalen zelf de regels over wie er in aanmerking komt. Bij zowel de gemeente Hengelo als Enschede worden dezelfde regels gehanteerd. Momenteel komen huishoudens met een inkomen van 120% van het minimumloon in aanmerking voor de toeslag.

Volgens de SP-fractie is dit te weinig en moet de inkomensgrens worden verhoogd. Omdat het om een eenmalige bijdrage gaat, vindt de SP dat de algemene reserve aangeboord kan worden om dit te financieren. Die bedraagt op dit moment zo'n 24 miljoen euro.

'Geen aanspraak'

Er werden al eerder raadsvragen gesteld. PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt stelde in mei al schriftelijke vragen over of uitwonende jongeren en studenten aanspraak konden maken op de energietoeslag. Het college erkend in een antwoord dat alleenwonende studenten óók last hebben van de hoge energieprijzen, maar vindt dat zij geen aanspraak kunnen maken op de eenmalige energietoeslag.

"Ouders zijn onderhoudsplichtig voor hun kinderen tot de leeftijd van 21 jaar. Als ouders niet aan de onderhoudsplicht kunnen voldoen, kan de betreffende jongere mogelijk in aanmerking komen voorindividuele bijzondere bijstand. Wij verstrekken de energietoeslag wel aan jongeren tot 21 jaar die al bijzondere bijstand ontvangen voor het voeren van een zelfstandig huishouden", aldus het college. Het college wil met de raad om tafel om te kijken of jongeren alsnog in aanmerking kunnen komen voor de toeslag.

Studenten

De SP vindt dus ook dat uitwonende studenten aanspraak moeten kunnen maken op de regeling. Zij hebben een lager inkomen en moeten ook meer betalen voor hun energiekosten. “Ons ontgaat waarom studenten met een eigen huishouden en een laag inkomen wél in aanmerking kunnen komen voor huurtoeslag en niet voor deze regeling”, aldus de fractie. Zij vinden dat het Rijk ook voor hen over de brug moeten komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.