Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Concordia wekt Elvis tot leven met een film, livemuziek en kunst

Blue Suede Shoes, Suspicious Mind en ook Viva Las Vegas klonken door de grote zaal van Concordia, dat zaterdag 25 juni in het teken stond van ‘The King’. Aanleiding was de première van de film ‘Elvis’, een overdonderende biografie vanuit het perspectief van diens manager, de mysterieuze Colonel Tom Parker.

Voorafgaand aan de vertoning van ‘Elvis’ vertolkten Anne-Linde van de Veen en Dion Vluggen (Lynn and the Rattleshakes) twee Elvis-klassiekers. Kunstenares Sonna Krom bracht een geschilderde ode aan de rock-and-roll-legende. Na afloop van de ruim twee-en-een-halfuur durende film maakte Lynn and the Rattleshakes het feestje af met rock-and-roll van de King zelf en een diens tijdgenoten.

Première

De theaterzaal van Concordia barstte uit haar voegen toen de eerste noten klonken van Lynn and the Rattleshakes. “Een totale eer dat ik Elvis mag spelen en zingen”, zei zangers Anne-Linde van de Veen. “Wie kan ‘The King’ nou nadoen?” Dat laatste probeerde Van de Veen dan ook niet. Precies daarom bleven tijdloze nummers recht overeind.

Sonna Krom Ernst Bergboer
Het portret gemaakt door Sonna Krom (L)
Beeld: Ernst Bergboer

Behalve de muziek van Elvis werd er ook kunst onthuld. “Ik kreeg de vraag of ik een portret van Elvis wilde maken. Dan ga je nadenken over de karakteristieken van Elvis en dan kom je eruit dat hij een heel sterk gezicht heeft”, zei kunstenares Sonna Krom. Zij schilderde het portret om zaterdagmiddag. “Dat doe ik het liefst, vlak van tevoren. Dan kom ik het dichtst in de buurt van een live-eerbetoon, zoals Anne-Linde dat net deed.”

Memphis

Elvis en Enschede hebben meer met elkaar gemeen dan veel mensen denken. “Daarom wilden we de première graag in Enschede doen”, aldus organisator Robert Friese. Robert is tevens lid van fanclub It’s Elvis Time. De reden: Elvis verhuisde (wanneer?) naar Memphis-Tennessee. “Onder andere om werk te vinden. Vergelijk het met de Drenten en Friezen die naar Enschede kwamen voor werk.”

Lynn and the Rattleshakes Ernst Bergboer
Livemuziek van Dion Vluggen (L) en Anne-Linde van de Veen (R)
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede haalde veel van haar katoen voor de textielfabrieken uit Memphis. De stad was een episch centrum van de Zuidelijke katoenplantages en telde een grote zwarte gemeenschap. Mede daarom ook was Memphis een broedplaats voor jazz, blues en rock ’n roll. Enschede en Memphis hebben nog altijd een officiële stedenband.

The King leeft voort

Frieses was zes jaar oud toen hij in aanraking kwam met Elvis. De liefde is nooit over gegaan. Dat geldt niet alleen voor hem. Het is niet zonder reden dat de theaterzaal van Concordia bomvol zat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.