Verkeer
Stuur appje
Zoek

Warme Woorden Festival: op de schouders van Wilmink

Wie ‘Enschede’ en ‘poëzie’ zegt, ontkomt niet aan Willem Wilmink, de bekendste dichter die de stad heeft voortgebracht. Het Warme Woorden Festival, dat aanstaande zondag losbarst in Roombeek, lijkt dat beeld van Enschede als dichtersstad nadrukkelijk te willen onderstrepen.

Vorig jaar beleefde het poëziefestival een eerste editie, uitgekleed als gevolg van coronamaatregelen. Dit jaar biedt ‘Warme Woorden’ in vier tenten en op twee grote podia een bomvol programma. Met zowat alle denkbare vormen van woordkunst - poëzie, spoken word, rap, slam-poetry, singer-songwriting - en zowel landelijk bekende woordkunstenaars als plaatselijk en regionaal talent.

Bekende namen

Eén van die bekende namen is die van dichter, schrijver, performer Joost Oomen. In 2021 door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar en werd hij derde in de finale van De Slimste Mens. Utrechtenaar Ingmar Heytze was bij de eerste editie van het poëziefestival vorig jaar ook van de partij, net als singer-songwriter (tevens stadsdichter van Eindhoven) Iris Penning. Beiden staan komende zondag opnieuw op het Warme-Woorden-podium.

Joost Oomen Joost Oomen
Joost Oomen
Beeld: Joost Oomen

Heytze staat op het podium met de Enschedese bassist-muzikant Ulli Wentzlaff, een samenwerking die vorig jaar geboren werd en beiden zo goed beviel dat ‘ie wordt geprolongeerd.

Programma

Overdag staat poëzie centraal en zijn er om het half uur optredens geprogrammeerd. De Enschedese die-dichters presenteren de nieuwe editie van de dichtbundel die het gezelschap jaarlijks uitbrengt, samen met Enschedese muzikanten. Maar ook regionale dichterscollectieven geven acte de présence - van Borne tot Hummelo.

icon_main_info_white_glyph

Warme Woorden Festival

Zondag 26 juni

10:00 - 21:00

Het Rozendaal, Roombeek

(plein tussen De MuseumFabriek, AKI en Tetem)

entree: 10 euro in de voorverkoop, 12,50 aan de kassa

een kaartje geeft ook toegang tot De MuseumFabriek

In een kleinere tent schuiven ‘dichters aan tafel’ bij bezoekers, die daar zijn neergestreken met een hapje en een drankje van een van de aanwezige foodtrucks. Wie publiek zoekt voor zelfgemaakte gedichten kan terecht op een open podium en er zijn workshops met en over poëzie.

Het avondprogramma (Het Woord is Nu) wordt ingevuld door beats en een bonte verzameling van spoken-wordartiesten, rappers en slam-poëten, gepresenteerd door Enschedeër Mark de Geest. Vanaf 20:15 uur is het podium voor het De Bonnefooi, die het publiek meesleuren op een (dansbare) muzikale reis rond de wereld - van warme woorden naar warme oorden.

Wilmink zal zondag vanuit den hoge - vermoedelijk - genoegzaam knikkend neerkijken op deze tweede editie van het Warme Woorden Festival.

Stéfanie van Tuinen Ernst Bergboer 2
‘Dichter in Enschede’ Stéfanie van Tuinen, initiatiefnemer en organisator van het Warme Woorden Festival was te gast in 1Twente Vandaag
Beeld: Joost Oomen

Het Warme Woorden Festival wordt georganiseerd door ‘dichters in Enschede’ (die), in samenwerking met de Enschedese bibliotheek, de Stichting Literaire Manifestaties in Enschede en de MuseumFabriek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.