Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oppositie Hengelo hekelt onduidelijkheid, 'maar het kan ook goed uitpakken'

Welke koers gaat het nieuwe college van Hengelo varen? De richting staat aangegeven in het collegeprogramma getiteld: ‘Hengelo in verbinding’, maar hoe doelen worden bereikt de komende jaren? Hengelose oppositiepartijen zitten twee weken na een ingelast debat nog steeds met meer vragen dan antwoorden.

Glenn Dedecker (LokaalHengelo), Hugo Koetsveld (SP) en Jeanet Nijhof (PVV) gingen met elkaar in gesprek in de maandelijkse talkshow Hengeloos Peil: “Het was echt een teleurstellend debat, omdat we eigenlijk geen antwoord hebben gekregen op de vragen die we hebben”, zegt Hugo Koetsveld, fractievoorzitter van de SP. “Welke kant we opgaan en welke dingen we kunnen verwachten de komende jaren? Ik heb écht geen idee.” Glenn Dedecker, fractievoorzitter van LokaalHengelo, vindt het eveneens een programma vol vaagheden en algemeenheden, waar de inwoners niets aan hebben. "De mensen hebben oplossingen nodig.”

Jeanet Nijhof, fractievoorzitter van de PVV, zegt lang genoeg in de politiek te zitten om te weten dat er bij de onderhandelingen afspraken worden gemaakt. “Die zijn er ongetwijfeld gemaakt en dat willen we dan ook zien. Wat heb je ingeleverd van je verkiezingsprogramma en wat heb je binnengehaald? Dat staat nu op een A4-tje dat ergens in een bureaula ligt en de oppositie weet het niet. Er zijn dingen die gewoon niet realiseerbaar zijn en waar wij geen weet van hebben.” Nijhof vraagt zich bijvoorbeeld af wat BurgerBelangen, winnaar van de verkiezingen, heeft weggegeven. “Is dat het standpunt over de windmolens (ze zijn tegen, red.) of die 150 kilo gratis storttegoed?”

Zorggoeroes

De antwoorden die het college tijdens het debat gaf op vragen uit de raad waren zelden tot volle tevredenheid van de vragensteller. Een beetje doorvragen leidde wél tot succes. Nijhof: “Kijk, als je op het sociaal domein doorvraagt, dan zie je ineens dat een wethouder wat concreter kan gaan worden. Waarom zet je dat dan niet in het programma? Er zitten twee zorggoeroes in het college (wethouders Luttikholt en Freriksen, red.), die hadden er best wel wat meer richting aan kunnen geven.”

Boven het nieuwe collegeprogramma hangt als overkoepelend thema 'inwoners centraal'. Raadsleden en wethouders moeten meer de wijken in om verbinding te maken, zo wordt gezegd. Om oplossingen te vinden voor vraagstukken wil het college samen met de raad optrekken. Fractievoorzitter Han Daals van coalitiepartij BurgerBelangen noemt de koers 'nieuwe politiek' en zei eerder deze maand ook af te willen van het 'wij-zij-denken'. Het is de bedoeling dat coalitiepartijen BB, PvdA, VVD, D66 en CDA onderwerpen uit het collegeprogramma straks op de raadsagenda zetten, waarmee de raad aan de slag kan.

Glenn Dedecker: "We kunnen het allemaal over nieuwe politiek hebben, maar dan moeten we ook de koe bij de hoorns vatten. Wat wij verwachten van een college is dat zij een duidelijk programma neerleggen met een duidelijke ambitie." En: "We leven niets voor niets in een politiek duaal systeem. Dat betekent dat het college gaat besturen en wij als raad gaan controleren."

“Mensen zitten met een energiecrisis, ze gaan naar de supermarkt en kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Ze verwachten van dit college dat er oplossingen geboden worden voor bijvoorbeeld een energiefonds.”

Raadsagenda

Wat die zogenaamde raadsagenda inhoudt en wat er geagendeerd wordt, is nog onduidelijk. “Met vijf coalitiepartijen kun je ook keuzes maken. In twee maanden tijd hebben ze geen duidelijkheid gegeven. Als je dan van de rest van de raad verwacht dat er een raadsagenda komt, waarover de raad het eens is, daar moet je geen raadsagenda voor maken, want daar bén je het al over eens. Waar we het wel over moeten hebben zijn de zaken waarover we het minder met elkaar eens zijn,” zegt Dedecker.

Jeanet Nijhof: “Het initiatief voor die raadsagenda moet van de coalitie komen. Kom met een format. Als je het op hoofdlijnen wilt houden, geef dan aan dat je werksessies wilt organiseren, bijvoorbeeld over het afvalbeleid of brainstormsessies om daarna met de gehele raad tot een consensus te komen. Die concreetheid had ik graag gelezen.”

Dedecker: “We kunnen het inderdaad concreet maken en met elkaar gaan zitten. De realiteit is: we krijgen eerst het zomerreces. In september gaan we in discussie met elkaar, maar voordat er een besluit uitkomt, ben je maanden verder. Mensen zitten in een energiecrisis, ze gaan naar de steeds duurder wordende supermarkt en kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Ze verwachten van dit college dat er oplossingen geboden worden voor bijvoorbeeld een energiefonds. Hoe gaan we de koopkracht van die mensen vergroten als gemeente? We hebben de jaarrekening gezien. Er is een mooie winst, doe daar iets mee."

“Ik hoop van ganser harte dat het college luistert en dat we samen aan de slag gaan. Mouwen opstropen en er met elkaar wat moois maken de komende vier jaar. Het moet nu echt concreet worden..”

Burgerparticipatie

Burgerparticipatie heeft het nieuwe college hoog in het vaandel staan, zeggen ze zelf, maar hoe dat er gaat uitzien? “BurgerBelangen heeft gezegd dat participatie heel wat beter moet", zegt Hugo Koetsveld. "Han Daals had op het vorige college heel wat commentaar. Dan denk je: een nieuw college, kom maar op! Wat ga je dan concreet aan participatie doen? Welke nieuwe manieren ga je verzinnen om naar de inwoner toe te gaan? Daar was ik heel nieuwsgierig naar, als je op het oude college afgeeft. Je leest helemaal geen concreet voorbeeld hoe die participatie vorm krijgt.”

Maar het nieuwe college wil toch meer de wijken in? "Dat doen wij al decennia", zegt Koetsveld. "Eerlijk gezegd vond ik dat het vorige college de participatie wel goed vorm gaf. Het marktplein is daar een voorbeeld van. Plekken waar groen in de wijk komt, hebben we ook met allerlei trajecten kunnen doen.”

“We moeten nu niet doen alsof we één club zijn. Dat is nu wel het signaal wat we nu iets te vaak horen. De raad is politieke strijd en geen knuffelgenootschap.”

Samenwerken

Jeanet Nijhof wil niet meteen een negatief scenario schetsen. "Het kan best goed uitpakken. Ik heb ook een heel negatieve ervaring in mijn politieke verleden met zo’n open akkoord, maar er moet wel wat gebeuren in de stad. Ik hoop van ganser harte dat het college luistert en dat we samen aan de slag gaan. Mouwen opstropen en er met elkaar wat moois maken de komende vier jaar. Het moet nu concreet worden. We moeten echt in september aan de slag. Misschien liggen er al hele mooie plannen waar wij geen weet van hebben.”

De fractievoorzitter van de PVV wijst erop dat een coalitieakkoord dat helemaal dichtgetimmerd is en waarbij de oppositie wel thuis kan blijven ook niet wordt gewaardeerd. "Dit is een raad die goed kan samenwerken ondanks de kleurverschillen en waar men goed met elkaar overweg kan.”

Hugo Koetsveld zegt er vanuit te gaan dat de verschillenden partijen zullen strijden voor hun standpunten. "We hebben een hele grote verscheidenheid in die zin, maar we moeten nu niet doen alsof we één club zijn. Dat is nu wel het signaal dat we nu iets te vaak horen. De raad is politieke strijd en geen knuffelgenootschap.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.