Enschede

Na 98 dagen heeft Enschede weer een écht college (en vier nieuwe raadsleden)

Het is in Enschede gelukt om binnen 100 dagen na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuw team van wethouders te installeren. Donderdagavond, op dag 98, legden de vijf wethouders van Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie traditiegetrouw de eed of de belofte af. Vier jaar geleden duurde de formatie in Enschede 117 dagen, een record onder grote steden.

College wethouders 2 Ernst Bergboer
De wethouders van Enschede met gehurkt Marc Teutelink en staand vanaf links Arjan Kampman, Jurgen van Houdt, Jeroen Diepemaat en Niels van den Berg. © Ernst Bergboer

Voor Niels van den Berg (BBE), Jeroen Diepemaat (VVD), Arjan Kampman (PvdA) en Jurgen van Houdt (CU) is de aanstelling in feite een voortzetting van de huidige werkzaamheden, al zijn er wel wijzigingen in de portefeuilleverdeling. Van Houdt werd zelfs voor het eerst in 2014 geïnstalleerd en begint zodoende aan zijn derde termijn als wethouder.

Nods neemt afscheid

Eén wethouder, June Nods, keert niet terug, omdat haar partij D66 geen deel meer uitmaakt van de coalitie. Dat betekent dat er een politicus is die voor het eerst in het ambt treedt. Die nieuwe wethouder heet Marc Teutelink. Hij was de afgelopen acht jaar raadslid voor Burgerbelangen, waarvan de laatste periode als fractieleider.

Vier (nieuwe) raadsleden

De aanstelling van de wethouders betekent dat hun raadzetel (op basis van de verkiezingsuitslag waren zij de afgelopen maanden immers ook raadslid) vrij komt. Bij Burgerbelangen worden Van den Berg en Teutelink opgevolgd door Ben Sanders en Peter Brouwer. Brouwer was de afgelopen vier jaar ook al raadslid voor BBE en Sanders is dat zelfs al sinds 2006.

Bij de VVD neemt Jan de Lange de zetel van Jeroen Diepemaat over en bij de PvdA is dat Marijn Ouwehand. Jurgen van Houdt deed vlak na de verkiezingen al afstand van zijn zetel bij ChristenUnie en hoeft dus niet vervangen te worden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.