Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Glanerbrugse (93) haalt herinneringen op aan oorlog: 'Goede Duitsers had je ook'

265601 93

In het kader van 4 en 5 mei haalt de 93-jarige Andrea Kruidhof-Vos uit Glanerbrug herinneringen op aan de oorlog. Ze was 16 jaar oud toen de Duitse Wehrmacht in de vroege ochtend van 9 op 10 mei 1940 Nederland binnenviel.

Ze werd 10 mei 1940 om vier uur die ochtend wakker van het geluid van vliegtuigmotoren, net als haar zus. De meisjes keken uit het slaapkamerraam en zagen tal van vliegtuigen boven Glanerbrug. Het zal wel oorlog worden, dacht de jonge Andrea nuchter. Het zijn de enige herinneringen die de 93-jarige nog heeft aan de inval. Ze heeft geen beeld van de eerste Duitsers die Glanerbrug binnenkwamen. Wel weet ze dat ze vanaf die dag dagelijks werd geconfronteerd met Duitse soldaten. "Ondanks de ellende die de nazi's ons hebben gebracht, waren er ook goede Duitsers in de oorlog."

Het gezin Vos woonde destijds aan de Tolstraat 14. Vader had een aannemersbedrijf. Achter het huis waren de werkplaats en de opslag van materialen en gereedschappen. Gedurende de oorlog vorderden de Duitsers de werkplaats voor de opslag van wapens. Er lagen geweren, pistolen en granaten.

Razzia
"De opslag werd bewaakt door goede Duitsers", vertelt mevrouw Kruidhof. "Dat waren vooral soldaten die voor hun nummer waren opgekomen. Met de meeste dienstplichtige militairen hadden we een goede band. Eén van hen, een zekere Heinz, waarschuwde mijn vader voor de razzia van oktober 1944."

De Wehrmacht beval destijds alle mannen in de leeftijd tussen 17 en 40 jaar zich te melden voor dwangarbeid in Duitsland. "Vader en een buurman verstopten zich op de zolder van de wapenopslag. Na afloop, toen de kust veilig was, kwamen ze weer tevoorschijn."

Verliefd
Een andere Duitse soldaat die de opslag moest bewaken was Herbert. Herbert studeerde voor ingenieur en kwam uit het Zwarte Woud. "Hij was blijkbaar een beetje verliefd op mij, want bij het afscheid gaf hij mij een prachtig gedicht van Walter Bauer. De titel was Bei einander." Walter Bauer (1904-1976) was in de jaren 30 van de vorige eeuw een veelbelovend dichter in Duitsland. Zijn werk werd echter door de nazi's verboden.

Bevrijding
De dag van de bevrijding staat de 93-jarige nog helder voor de geest. "Ik zat op die eerste paasdag 's morgens vroeg in de kerk. Tijdens de viering kwam de koster het altaar op en fluisterde pastoor Puntman iets in het oor. Meneer pastoor bedacht zich even. Toen zei hij tegen de gelovigen: 'Ik hoor dat de Canadezen in aantocht zijn. Wie nu de kerk wil verlaten, begaat geen zonde'." Enkele kerkgangers verlieten daadwerkelijk de kerk. "De viering werd aangepast en sneller dan gepland beëindigd. Tegen de avond kwamen de bevrijders Glanerbrug binnen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Jenne Smit
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.