Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Herinneringen delen aan de vuurwerkramp: 'Dit moet verteld worden'

268195 vuurwerk2 1

Het Huis van Verhalen, in Roombeek, verzamelt en deelt herinneringen aan de vuurwerkramp, op 13 mei 2000. "Wat we hier hebben, is nergens in Enschede. Het verhaal van de ramp moet verteld worden."

Enschede FM sprak met Hadassa Meijer, coördinator van het Huis van Verhalen. Beluister het interview hierboven.

"De eerste jaren ging de aandacht vooral uit naar mensen die hun huis of dierbaren zijn verloren", zegt coördinator Hadassa Meijer van het Huis van Verhalen. "Nu melden de professionals zich. Ze hebben een ander proces van verwerken. Mensen die in het rampgebied hebben gewerkt, gaan nu misschien met pensioen, ruimen op en willen hun spullen en herinneringen een goede plek geven."

De verhalen over de vuurwerkramp worden bewaard in een grote kast die centraal in de ruimte staat. "Dit is geen museum, maar een plek waar dingen en herinneringen aan de vuurwerkramp worden bewaard. Het verhaal van de ramp moet verteld worden", aldus Tineker Braamer, vrijwilliger van het eerste uur.

Herdenken
Het Huis van Verhalen is zaterdag vanaf 10.00 uur geopend. Bezoekers kunnen hun gedachten op een kaartje schrijven, voor een verhalenboom. De officiële herdenking begint om 15.15 uur. Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp en burgemeester Onno van Veldhuizen lopen van Prismare naar het monument en leggen bloemen. Van 15.25 tot 15.30 uur luiden de klokken, waarna stilte in acht wordt genomen. Aansluitend is gelegenheid voor ontmoeting in Prismare.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Archiefbeeld: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.