Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stil en wit raadsprotest tegen de afwezigheid van vrouwen in het Enschedese college

Gemeenteraad protest 1 Ernst Bergboer
De fractie van Volt (op de voorgrond) riep op tot een wit protest - onder meer D66 (achtergrond) gaf daar gehoor aan
Beeld: Ernst Bergboer

Een college dat bestaat uit louter witte mannen. Dat is niet van deze tijd, vinden de fracties van PvDA, CU, GroenLinks, D66, SP en Volt in Enschede. Maandagavond lieten de raadsleden van deze fracties zich daarover uit in een stil protest.

Tijdens de raadsvergadering maandagavond werden de vijf kandidaat-wethouders voorgesteld. Nog kandidaat - donderdagavond worden zij formeel geïnstalleerd. Vijf fracties gaven gehoor aan de oproep van Volt om bij die gelegenheid een ‘wit’ protest te laten zien.

Een halve coalitie in het wit

Opvallend was dat ook de fractieleden van de PvdA en de CU zich in het wit hadden gestoken. Beide partijen maken deel uit van de nieuwe Enschedese coalitie en hebben een wethouder aangedragen. Blank en man, respectievelijk Arjan Kampman en Jurgen van Houdt.

Geen vrouwelijke kandidaten; nog niet

PvdA-fractieleider Yara Hümmels, die net als haar collega’s binnen de coalitie ‘haar’ wethouder voorstelde, toonde zich tevreden met de keuze voor Kampman, maar plaatste wel een kanttekening: “Over vier jaar moet dat anders.”

“Ja, ook wij dragen vanavond wit omdat het vijf blanke, mannelijke wethouders zijn geworden. Dat moet anders over vier jaar.”

En dat zou zomaar kunnen. Hümmels heeft al weleens aangegeven nog niet in te zijn voor een wethoudersplek, maar sluit dat evenmin uit. Fractieleider Hadassa Meijer van de CU ambieert het wethouderschap, zo heeft zij voor de gemeenteraadsverkiezingen al eens laten weten, maar nog niet in deze periode.

Gemeenteraad protest 2 Ernst Bergboer
De PvdA-fractie telt vier leden, waarvan er drie vrouw zijn; dat blijft vermoedelijk zo - de plaats van Kampman zal na zijn installatie van Kampman als wethouder waarschijnlijk overgenomen door Marijn Ouwehand, de nummer vijf op de PvdA-kandidatenlijst
Beeld: Ernst Bergboer

Daarbij hintte Kampman (PvdA) er in zijn bijdrage op dat dit weleens zijn laatste periode als wethouder kon zijn.

Zowel Kampman als D66-fractieleider Gertjan Tillema - een fractie met twee vrouwen en een man - droegen een wit shirt, desgevraagd als blijk van solidariteit met hun vrouwelijke collega's.

Gemeenteraad protest 3 Ernst Bergboer
Ook een deel van de fractie van GroenLinks had zich in het wit gestoken
Beeld: Ernst Bergboer
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.