Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschede plaatst hekken om binnenstad scootervrij te houden

269485 scooter 2

Het liefst wil Enschede de binnenstad scootervrij houden met behulp van camera's. Maar dat kost zo'n 440.000 euro. En dat geld ligt, als er voor tientallen miljoenen euro's moet worden bezuinigd, niet op de plank. Daarom komen B en W met een alternatief tegen scooters (en fietsers) in de binnenstad. Op drukke, warme dagen wordt de stad op bepaalde plekken met hekken afgesloten.

"Vergelijk het met de maatregelen die we nemen tijdens grote evenementen", zegt centrumwethouder Eelco Eerenberg. Tijdens de drukbezochte Grolsch Summer Sounds- avonden of speciale gebeurtenissen (kampioenschap FC Twente, Serious Request) werd de binnenstad al vaker hermetisch afgesloten voor tweewielers. Vooral op drukke dagen ervaart het winkelend publiek overlast van langsrazende scooters en fietsers. "We willen experimenteren om op hele mooie dagen gedeelten van de binnenstad fysiek af te sluiten voor fietsers en bromfietsers", aldus Eerenberg. Het gaat om een pilot.

De wethouder zegt dat er plannen lagen om kentekencamera's in te zetten tegen scooters. "Maar dan heb je 440.000 euro extra nodig. Die keuze is nog altijd aan de gemeenteraad." Maar dat zou wel betekenen dat er nog een extra bezuiniging bovenop de 14 miljoen euro besparing voor dit jaar komt. Het leeuwendeel van dit bedrag wordt veroorzaakt door bezuinigingen op rijksbijdragen voor de zorg. "Het is jammer dat je mooie plannen hebt voor de stad, maar dat je moet besluiten om het niet te doen."

Een andere cameramaatregel in de stad gaat wel door, ondanks de bezuinigingen. Voor het plan om de bollards (elektrische schuifpalen) bij de ingangen van de binnenstad te vervangen door kentekenregistratie is al geld vrijgemaakt. Op deze manier wordt ongewenst autoverkeer op het stadserf tegengegaan. "Het betekent minder onderhoudskosten en een moderner systeem", zegt Eerenberg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.