Enschede
Sport

Enschedese korfbalclubs Nääs en Rigtersbleek weten de 100 jaar nét niet te halen, gaan samen verder als NRC' 22

Na meer dan 95 jaar valt het doek voor Rigtersbleek en Nääs als individuele korfbalclubs. De Enschedese verenigingen gaan namelijk fuseren. Onder meer vanwege een tekort aan spelers komt het de clubs goed uit om de handen ineen te slaan. Vanaf volgend seizoen speelt de Nääs Rigtersbleek Combinatie, met de afkorting NRC’22, haar eerste wedstrijd. "Spelers van beide clubs kennen elkaar en zijn elkaars vrienden"

De 99-jarige korfbalclub EKC Nääs vormt, vanaf het volgende seizoen, samen met de 96-jarige KV Rigtersbleek: NRC' 22. Daar komt een verhuizing bij kijken voor de leden van de iets jongere club. De fusieclub gaat gebruik maken van het sportcomplex in het Van Heekpark, waar Nääs zijn wedstrijden speelt.

Fusie

Het vormen van een fusieclub is iets waar beide verenigingen baat bij hebben. Voor Nääs is het niveauverschil tussen de twee teams zó groot dat het lastig is om spelers tussen beide teams in te laten passen. Bij Rigtersbleek loopt het aantal vrijwilligers terug en zijn er sowieso al te weinig spelers aanwezig.

De twee clubs hebben al eerder een fusie overwogen, destijds kwam deze er niet van. "Toen was de lading van de fusie vooral negatief," vertelt aanvoerder Tijs Middelburg namens Rigtersbleek. "Ik denk dat de leden van beide clubs nu een hogere urgentie zien. Hopelijk komen we nu weer op een gezonde vereniging uit.

icon_main_info_white_glyph

Oorsprong Nääs

De naam Nääs ontleent zich aan een gelijknamig plaatsje in Zweden. Onderwijzer Nico Broekhuysen was in 1902 in Nääs voor een handarbeidcursus. In de avond werd daar "ringboll" gespeld.

Broekhuysen zag het potentieel in deze sport die door zowel mannen als vrouwen kon worden gespeeld. Hij introduceerde zijn eigen versie in Nederland en dat werd uiteindelijk korfbal. EKC Nääs is dus vernoemd naar de plek van oorsprong bij deze sport.

Spanningen

Bij een fusie van lokale sportclubs kan de onderlinge rivaliteit nog wel eens zorgen voor een groot struikelblok. Dit lijkt in het geval van Nääs en Rigtersbleek niet het geval te zijn. "Bij die eerste fusiepoging liep het daar waarschijnlijk wél op stuk," zegt Middelburg. "Maar een deel van de spelers van beide clubs kennen elkaar al. Die zijn ook gewoon bevriend. Je kan het zien als dat we gezellig samen gaan korfballen."

Naas bij Van Heekpark
Het sportcomplex aan het van Heekpark en de thuisbasis van de fusieclub © EKC Nääs

Aanvoerder van Nääs, Niek Heupers, kan zich vinden in deze woorden maar plaatst een kleine kanttekening. "Je hebt altijd mensen die er anders over denken, vooral de oude garde. Maar ik heb er vertrouwen in om samen door te gaan op één van de mooiste sportcomplexen van Enschede."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.