Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Code oranje dreigt in Twente vanwege snel stijgende temperatuur

270929 natuurbrand

Brandweer Twente is momenteel extra waakzaam vanwege het gevaar van natuurbranden. Door het zomerse weer en snel stijgende temperaturen kan dit weekeinde de veiligheidsfase worden verhoogd van code geel naar oranje.

Bij code oranje mag in natuurgebieden geen (kook)vuur meer worden gemaakt en zijn ontheffingen van het stookverbod ingetrokken. Code oranje betekent ook de inzet van verkenningsvluchten boven natuurgebieden.

Vrijdagmorgen verwoestte een natuurbrand bijna twee hectare natuurgebied tussen snelweg A1 en camping t Grasbroek bij Bornerbroek. Het bosperceel van landgoed Twickel was ongeveer vijf jaar geleden opnieuw aangeplant met loof- en naaldbomen en bestond verder uit hoog gras.

Veel mensen, veel materieel
Mede omdat het al code geel (toenemende droogte) was, rukte de brandweer met veel mensen en materieel naar Bornerbroek uit. Toen de brand aan het eind van de ochtend grotendeels onder controle was, nam een speciale ploeg van ongeveer 30 Overijsselse natuurbrandspecialisten het werk over. Deze zogeheten Handcrew werkte s middags met licht materieel in de bovenste aardlaag om de kans te verkleinen dat het vuur op een later moment weer kan oplaaien. De oorzaak van de brand heeft de brandweer niet kunnen achterhalen.

Menselijk handelen vaak oorzaak
Onderzoek heeft uitgewezen dat zeven op de tien natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Ongeveer één op de vier branden is zelfs het gevolg van kwaadwillendheid. Onvoorzichtigheid met open vuur (barbecue, sigaretten, vuurkorven, snoeiafval en wensballonnen) is een andere belangrijke bron van natuurbranden. Maar ook een warme katalysator van een auto die in een kurkdroge grasberm wordt geparkeerd kan zomaar ernstige gevolgen hebben.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.