Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wonen en werken onder één dak in centrum Hengelo ei van Columbus in strijd tegen verloedering?

De Hengelose binnenstad wordt steeds meer een plek waar ook gewoond wordt. Niet alleen boven winkels en kantoorpanden, maar ook op straatniveau. Een van de partijen die daar zorg voor draagt is Welbions. De wooncorporatie kocht twee jaar geleden drie panden aan de Nieuwstraat aan, die inmiddels bewoond worden. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: leegstaande panden krijgen een aantrekkelijke nieuwe functie, waardoor het straatbeeld een facelift krijgt én huurders met een krappe beurs kunnen een bedrijf beginnen of voortzetten op een A-locatie.

Vliegwieleffect

Volgens Rik Gockel van Welbions is het echter geen beleid van Welbions om veel panden op te kopen. Het is meer een 'kwestie van netwerken en soms een beetje geluk hebben, dat er iets betaalbaars beschikbaar komt'. Gockel is programmaontwikkelaar bij de in Hengelo en Borne actieve wooncorporatie: "Het gaat ons vooral om het vliegwieleffect. Als andere partijen zien wat zo'n make-over met de straat doet, zijn die partijen eerder geneigd om ook mee te doen. Dat gaat van een likje verf voor een oude gevel tot een nieuwe huurder voor een leegstaand pand."

Eerste gesprekken

Gockel pakt vastgoedprojecten in de initiatieffase op, dus vóórdat er projectleiders en aannemers aan de slag gaan. Hij heeft de eerste gesprekken met grond- en pandeigenaren: "Denk aan de invulling van braakliggende stukken grond, aan slooplocaties waar vervolgens nieuw gebouwd gaat worden en soms krijgen we de vraag van ontwikkelaars om in te stappen, zoals we nu in gesprek zijn met de ontwikkelaars van Lange Wemen (zie kader, red.). Daarbij gaat het vrijwel altijd om sociale huur, de kerntaak van een wooncorporatie, ofwel het realiseren en verhuren van woonruimte voor 750 euro per maand of minder."

“Wij hebben oog voor het grote geheel en voor de lange termijn. Bij een particuliere belegger is dat altijd maar afwachten.”

Klein Driene

Het moge duidelijk zijn: voor zulke bedragen willen creatieve ondernemers die het niet al te breed hebben best wonen en werken in de binnenstad. Sterker nog, ook in Klein-Driene is er meer vraag dan aanbod. Daar, aan de Schumannstraat, worden 9 woonwerkunits gerealiseerd met daarboven 9 woningen. Het zijn panden uit de jaren zestig, en dus aardig op leeftijd, maar Welbions kiest voor renovatie in plaats van sloop: "Het is een van de meest bijzondere wederopbouwwijken van Nederland. Dat moeten we koesteren. Daarnaast slopen we sowieso steeds minder en transformeren we steeds meer. Da's een stuk duurzamer. Maar uiteindelijk moet het natuurlijk wel rendabel zijn."

Nieuwstraat

In het winkelgebied direct ten noorden van het station ziet Welbions voor zichzelf een bescheiden taak om leegstaande panden op te kopen en om te vormen tot plekken waar gewoond of 'gewoonwerkt' kan worden. Twee jaar geleden werd de eerste stap gezet met de aankoop van drie panden aan de Nieuwstraat. Na een forse verbouwing worden hier sinds vorig jaar 3 bovenwoningen verhuurd en op de begane grond zitten 3 creatieve ondernemers, die aan de voorzijde hun winkel/atelier hebben en aan de achterzijde wonen.

'Ik ben er heel blij mee'

Ine Spijker is één van de huurders. Ze maakt schilderijen, glassieraden en kaarsen in haar winkel/atelier ‘Kunstzin’. Daarnaast geeft ze er workshops aan mensen met psychische problemen. En ze woont er dus: "Voor mij is deze ruimte perfect. Ik ben er heel blij mee. Hier heb ik alles ineen: wonen, werken en ik heb ook nog een tuintje waar ik heel blij mee ben."

Ine Spijker Hengelo
Lees ook
Kunstenaar Ine Spijker zorgt voor ontspanning in binnenstad Hengelo

Molensteeg

Het tuintje van Ine en haar twee buren grenst aan de achterzijde aan de Molensteeg. Op de hoek Molensteeg/Molenstraat heeft Welbions ook een leegstaand pand gekocht. "De vorige eigenaar was al behoorlijk op leeftijd en wilde het graag verkopen. Aan de kant van de Molenstraat willen we een bedrijfsruimte van 70 vierkante meter realiseren en om de hoek in de steeg komen vijf woningen. Het betreft een pand van vlak na de oorlog, met kenmerken van de Delftse School. Die kenmerken gaan we behouden en verfraaien. De voorgevel zal in oude glorie worden hersteld." Het pand kent trouwens een rijke geschiedenis: in de beginjaren zat er een jeneverstokerij en later een naaiatelier.

icon_main_info_white_glyph

Waar wordt er nog meer gebouwd of verbouwd?

Twee van de grotere bouwprojecten van Welbions in de binnenstad betreffen de bouwlocaties aan de Marskant en de Beekstraat. Aan de Marskant is net een begin gemaakt met de bouw van 29 appartementen en aan de Beekstraat gaat het om 5 grondgebonden woningen. Mogelijk speelt Welbions ook een rol bij de bouw van sociale huurwoningen binnen Lange Wemen. Rik Gockel: "We zijn hier de eerste gesprekspartner, maar het is geen uitgemaakte zaak dat wij daar straks aan de slag mogen." Twee andere projecten waar Welbions zijn tanden in gaat zetten zijn de transformatie van een stukje Kasbah (winkels aan de kant van de Zwavertsweg worden omgebouwd tot 7 seniorenwoningen) en de nieuwe invulling van de vroegere huisartsenpost tegenover het ziekenhuis (krijgt 24 appartementen, waar Tactus mensen met langdurige verslavingsproblemen gaat helpen).

Maatschappelijke blik

Gockel geeft aan dat een particuliere belegger zo iets ook zou kunnen oppakken, maar als maatschappelijke partij is het bij Welbions sowieso in goede handen: "Wij hebben in elk geval ook oog voor het grote geheel en voor de lange termijn. Bij een particuliere belegger is dat altijd maar afwachten."

Laravos still 1twente
Lees ook
Beeldend kunstenaar Lara Vos creëert sculpturen in haar woon-werkatelier in Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.