Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Enschedese student componeert muziek voor bekende tv-serie

271619 schenkel

Over een maand is Erik Schenkel afgestudeerd aan ArtEZ Conservatorium. Nu al is zijn naam verbonden aan de muziek die hij maakte voor de documentaireserie 'Himmlers hersens heten Heydrich' over de moord op Reinhard Heydrich, de 'Slager van Praag', de architect van de Jodenvervolging.

Hij was op zoek naar een stageadres. Liefst bij Big Orange, een van de toonaangevende geluidsstudio's van Nederland. Erik Schenkel (21) mocht langskomen. Een stageplek zat er niet in, maar de student mocht er wel werken omdat iemand met vakantie was. En toen was ineens zijn muziek te horen in (op één na) alle afleveringen van Himmlers hersens heten Heydrich, de VPRO-serie gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet.

Tracks
De eerste dag al kreeg hij van Ad van Dongen, mede-eigenaar en componist van Big Orange te horen: 'We zijn bezig met HhhH. Daar zou je tracks voor kunnen maken'. Ook kreeg hij te horen dat de kans niet groot was dat zijn muziek daadwerkelijk zou worden gebruikt.

"Wat die gasten van Big Orange in een dag kunnen, deed ik in een maand. Het is een heel ander proces dan thuis achter de computer. En ik kreeg natuurlijk ook kritiek. Je wilt horen dat het helemaal te gek is wat je maakt, maar soms kreeg ik iets met drie letters te horen."

Schenkel staat op en laat wat horen op zijn laptop. Elektronische muziek. Beklemmend, drukkend moest het zijn. ,,Het moet een onderbuikgevoel overbrengen. Iets dat wringt. Niet opvallend, maar subtiel. Een gevoel van: hier klopt iets niet."

Trots
Hij is trots dat zijn muziek in 'een heel goede documentaire' zit. "Ik heb al veel gezien over de Tweede Wereldoorlog. Maar HhhH is zo goed, juist doordat het ook verwijst naar het hedendaagse."

'Himmlers Hersens heten Heydrich' is een VPRO-serie gebaseerd op 'HhhH' van Laurent Binet. Daarin wordt de spectaculaire en amateuristische aanslag op Reinhard Heydrich in Praag beschreven, mei 1942. Big Orange componeerde de soundtrack voor de serie. 'HhhH' is nog te zien via vpro.nl.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.