Enschede
Video

Sirius Request in Enschede: studenten scheren hoofd kaal om overleden Jesper te eren

Leden van studievereniging Sirius uit Enschede sluiten zich op maandag 27 juni een dag op om een marathon-radio-uitzending te maken. Met de actie Sirius Request willen ze minstens vijfduizend euro inzamelen voor MIND, een organisatie die zich inzet voor een betere mentale gezondheid. Ook scheren enkele studenten hun hoofd kaal om bestuursgenoot Jesper Benus te eren. Hij pleegde dit voorjaar zelfmoord. Eind vorig jaar was Jesper nog de kartrekker van de Sirius Request editie die in december moest plaatsvinden, maar door corona niet door kon gaan.

Het bestuur van Sirius sluit zich op 27 juni een dag op in hun verenigingskamer in de technohal op het terrein van de Universiteit Twente. De marathon-uitzending wordt gestreamd en gedurende de dag kunnen studenten van de UT opdrachten insturen die het bestuur moet uitvoeren. Alleen gaat voor niets de zon op: wie een opdracht instuurt moet ook doneren.

Eerbetoon

"Door corona kon Sirius Request in december helaas niet doorgaan", vertelt Emma de Weger van studievereniging Sirius tegen RTV Oost. "We gaan nu een nieuwe poging wagen. Jesper is vorig jaar heel hard bezig geweest om Sirius Request op te zetten. Twee maanden geleden pleegde hij zelfmoord. Dat heeft een enorme indruk op ons gemaakt. Als eerbetoon aan Jesper willen we graag alsnog dit evenement neerzetten."

icon_main_quote_red_glyph

"Niemand mag en kan aan hetzelfde lot worden overgelaten als Jesper"

Emma de Weger, studievereniging Sirius

Het goede doel waarvoor geld wordt ingezameld is MIND, een organisatie die zich inzet voor een betere mentale gezondheid. "Wij hebben ervaren hoe erg een persoon twee gezichten kan hebben en hoe groot het taboe eigenlijk nog is om te praten over mentale gezondheid", zegt De Weger. "Dit terwijl heel veel jongeren en studenten kampen met mentale gezondheidsproblemen."

"Sinds het overlijden van Jesper zijn we ons er pas echt van bewust geworden hoe groot dit probleem is en hoe weinig hulp er eigenlijk voor en door studenten is om dit probleem op te lossen", vervolgt De Weger. "We willen ons hier graag voor inzetten, want niemand mag en kan aan hetzelfde lot worden overgelaten als Jesper."

Jannes

Voor de Sirius Request editie van eind vorig jaar zou Jesper zijn hoofd kaalscheren voor 300 euro. Nu zal een aantal bestuursleden van andere studieverenigingen dit gaan doen om Jesper te eren. "Verder willen we tijdens de marathon-uitzending talkshows maken, in karretjes gaan racen en ook de rector magnificus komt langs."

De studenten proberen ook Jannes te strikken voor een optreden. Jesper was groot fan van de Drentse zanger. "We hebben contact met zijn management", vertelt Marije Tempelman van Sirius. "Ze vertelden wel dat hij heel druk is de komende tijd, maar gaan toch kijken of er iets mogelijk is. Jesper kende alle nummers uit zijn hoofd. Als hij hier 's ochtends de kamer opende zette hij meteen muziek van Jannes op. Dan wisten wij: Jesper is er."

icon_main_info_white_glyph

113 zelfmoordpreventie

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je met iemand praten, neem dan contact op met 113 zelfmoordpreventie of schakel je huisarts in.

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.