Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Centraal milieupark in Enschede sneuvelt door miljoenenbezuiniging

276166 ossenboer

Ook de duurzame ambities van Enschede krijgen een knauw door de miljoenenbezuinigingen. Het idee van een centraal milieupark voor de hele stad moet de gemeente laten varen omdat er simpelweg geen geld voor is.

Naast diftar is een andere beoogde maatregel voor een betere afvalscheiding het sluiten van de bestaande afvalbrengpunten aan de Vlierstraat, Lenteweg en Binnenhaven om er een centraal milieupark voor terug te bouwen. Bij de huidige brengpunten worden twintig afvalstromen gescheiden, maar is er geen ruimte voor uitbreiding. Een nieuw milieupark kan dertig afvalstromen scheiden. Bovendien waren er al plannen om ook een kringloopwinkel te laten aanhaken bij het milieupark, zodat voor de stort al herbruikbare meubels uit het grofvuil worden gevist.

Ossenboer
Een locatie voor zo'n centraal milieupark had Enschede ook al in gedachten: De Ossenboer in het havengebied. Het afgelopen jaar is de gemeente druk geweest met een onderzoek naar de haalbaarheid van zo'n eigentijds milieupark.

Daarvoor zijn twee percelen nodig, waaronder de huidige gemeentewerf. Het nieuwe milieupark kan gerealiseerd worden zonder de afvalbelasting voor inwoners te verhogen. De grond wordt bouwrijp gemaakt en Twente Milieu wordt ontwikkelaar en eigenaar van de opstallen.

Kosten
Toch ziet de gemeente af van het plan. De bijkomende kosten zijn gezien de huidige financiële situatie te groot. Voor de gemeentewerf van Onderhoud Enschede moet een nieuwe locatie worden gezocht, de grondexploitatie verslechtert en de gemeente loopt risico's bij de verkoop van de bestaande afvalbrengpunten.

De gemeente zegt een voorstander te blijven van een centraal milieupark voor de hele stad. Maar de verwachting is dat zo'n plan pas over meerdere jaren financieel haalbaar kan zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Google Maps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.