Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Oppositie Hengelo over collegeprogramma: ‘Waar is de bezieling?’

Je zou kunnen denken dat de Hengelose oppositie blij is met een collegeprogramma vol losse eindjes. Dan valt er nog van alles in te vullen. Maar de partijen die de komende vier jaar niet mogen meeregeren, reageerden overwegend negatief op het programma met de titel ‘Hengelo in verbinding’. Immers, waar moet je op schieten, ‘als een stuk bestaat uit zoveel vaagheden, dat je het met het meeste niet eens oneens kunt zijn?’

100.000 inwoners

Dat ‘wat-vraag’ wordt telkens beantwoord, maar na het stellen van de ‘waarom-vraag’ en met name de ‘hoe-vraag’ blijft het veelal stil, is het verwijt. Elske Mooijman (GroenLinks) verwoordde het als volgt: “Het college wil dat Hengelo groeit naar 100.000 inwoners, maar waarom en hoe? GroenLinks is niet per se tegen, maar zie het niet als doel, maar als een gevolg van goed beleid.” Susanne van den Beukel (CU): “Zorg dat mensen graag in Hengelo wonen, dan komt die groei vanzelf.”

““U kunt wel zeggen ‘we willen zoveel mogelijk in handen van de raad leggen en kom maar met ideeën', maar er is ook een tussenweg tussen dit programma en een volledig dichtgetimmerd akkoord.””

Woningen voor jongeren?

Even daarvoor haakte Hugo Koetsveld (SP) daar ook al op in: “100.000 inwoners? Twintigduizend erbij? We hebben nu al te weinig huizen en waar moeten ze dan komen? Het zal met inbreiding vooral in Hart van Zuid en de binnenstad moeten gebeuren, maar daar kunnen hooguit een paar duizend woningen gebouwd worden. En waar blijven de woningen voor jongeren tot 23 jaar? De PvdA (nu in de coalitie, red.) zette daar in het verkiezingsprogramma fors op in, maar ik lees er nu geen letter over.”

Afval, energietransitie, armoedebeleid

Andere onderwerpen waarover het programma vaag blijft zijn afval, armoedebeleid en de energietransitie. Jeanet Nijhof (PVV) tegen de coalitiepartners: “U kunt wel zeggen ‘we willen zoveel mogelijk in handen van de raad leggen en kom maar met ideeën', maar er is ook een tussenweg tussen dit programma en een volledig dichtgetimmerd akkoord.” Koetsveld: “Waar is de bezieling? Waar staat dit nieuwe college nou echt voor? Wat gaat er concreet gebeuren de komende jaren?”

24194 geld
Lees ook
Hengelose wethouder Freriksen: 'Ingrepen sociaal domein niet ten koste van kwetsbaarste groep'

'Wereld staat in brand'

Mooijman heeft het over ‘een programma vol algemeenheden’: “En dat terwijl de wereld in brand staat. Oh, wij (de gemeenteraad, red.) mogen het concretiseren? Nou, die verbinding hebben we niet gezien in het formatieproces!” Net als de SP, in grootte nog altijd de derde partij van Hengelo, voelde GroenLinks zich gepasseerd bij die besprekingen. De partij van Mooijman was, naast PvdA en BurgerBelangen, één van de drie partijen met zetelwinst. Over ‘buitensluiten’ gesproken, Mooijman pakt het stuk er nog eens bij: “Er staat dat groepen zich buitengesloten voelen. Maak daar maar van: groepen wórden buitengesloten. Voor bepaalde groepen worden bijvoorbeeld niet of nauwelijks woningen gebouwd.”

icon_main_info_white_glyph

Waarom een politieke markt?

De fracties van BurgerBelangen, VVD, CDA, PvdA en D66 hebben op woensdag 18 mei overeenstemming bereikt over het collegeprogramma ‘Hengelo in verbinding.’ Het betreft een collegeprogramma op hoofdlijnen, waarin ‘sterk wordt ingezet op de verbinding met de raad, met inwoners en met de stad als geheel. We willen samenwerken met de gemeenteraad, de Hengeloërs en met onze partners in de stad’. Bij het aanbieden van het collegeprogramma aan de voorzitter van de gemeenteraad is verzocht om het stuk te agenderen voor behandeling in een politieke markt of raadsvergadering. In de vergadering werden de fracties vier vragen voorgelegd: Welke elementen vindt u het beste in het collegeprogramma? Welke elementen mist u in het collegeprogramma? Hoe wilt u bepaalde elementen in het collegeprogramma versterken? Hoe zouden college en raad de samenwerking met elkaar en de stad kunnen invullen?

Versnippering

De kritische oppositie snapt dat kleur bekennen lastig is, als er zoveel kleuren aan boord zijn. En de coalitie snapt ook dat de oppositie daar moeite mee heeft. Maar er wordt ook om begrip gevraagd: “De versnippering van de raad (Hengelo telt liefst 13 raadsfracties; da’s twee meer dan na de verkiezingen in 2018, red.) vraagt om een stabiel bestuur”, aldus PvdA-fractievoorzitter Vincent ten Voorde. Hij wil echter niet ingaan op vragen van de SP over armoedebeleid. Koetsveld: “U bent toch het linkse buitenbeentje in dit verder nogal rechtse college? Is het armoedebeleid in goede handen bij u?” Ten Voorde houdt het bij: “We zullen handelen in lijn met de opvattingen van de afgelopen jaren.”

Pro Hengelo

Pro Hengelo, de lokale partij die fors verloor bij de verkiezingen en mede daardoor haar plek in het college kwijtraakte, laat bij monde van fractievoorzitter Frank Peters weten het fijn te vinden dat het college weer meer in de wijken te vinden zal zijn. Volgens hem echter is die belofte makkelijk te doen, aangezien dat de afgelopen twee jaar vanwege corona sowieso onmogelijk was. Hij geeft het collegeprogramma voordeel van de twijfel en zegt de komende vier jaar ‘kritisch doch constructief’ mee te willen doen. Dat is feitelijk de teneur van het slotwoord van de fractievoorzitter van elke oppositiepartij.

““Het college wil dat Hengelo groeit naar 100.000 inwoners, maar waarom en hoe? GroenLinks is niet per se tegen, maar zie het niet als doel, maar als een gevolg van goed beleid.””

Koffie

Aan het begin van de politieke markt haalde Hugo Koetsveld van de SP nog even het terzijde schuiven van zijn partij als coalitie-kandidaat aan: “We hebben nog altijd geen antwoord gehad op de vragen in onze open brief van eind april.” In de brief vraagt Koetsveld onder meer naar de reden van uitsluiting van de SP (en GroenLinks) in de informatie- en formatiefase. BurgerBelangen-voorman Han Daals richt zich na Koetsvelds vraag tot de raad en glimlacht: “Ik heb voorafgaande aan deze vergdering een afspraak met Hugo gemaakt om een keer een kop koffie te gaan drinken en ik zal hem dan antwoord geven op de vragen.”
Koetsveld: “Ik vind dat een open brief een antwoord in het openbaar verdient.”
Daals: “Dat gaan we niet doen.”
Koetsveld: “Maar u predikt overal transparantie.”
Daals: “Eerst koffie.”

Hugo Koetsveld 3 Ernst Bergboer
Hugo Koetsveld: “Ik vind dat een open brief een antwoord in het openbaar verdient.”
Beeld: Ernst Bergboer/1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.