Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twentse zwakbegaafden tussen wal en schip door te weinig zorg

279187 277994 513237 1

Een groeiende groep licht verstandelijk gehandicapten valt tussen wal en schip. Zij krijgen niet meer de zorg die zij nodig hebben. "Vaak pas als het thuis uit de hand is gelopen."

Zorgbemiddelaar Sandra Abbink van De Twentsche Zorgcentra luidt de noodklok. Sinds de zorgtaken voor licht verstandelijk gehandicapten in 2015 bij de gemeenten zijn terechtgekomen, krijgen deze mensen lang niet altijd de zorg en begeleiding die zij nodig hebben. "Vaak komen ze pas bij gespecialiseerde instellingen terecht als het thuis uit de hand is gelopen."

Leven lang ondersteuning
De problemen zijn voor Humanitas Twente aanleiding een nieuw project te beginnen voor langdurige zorg. Bijzonder, zegt voorzitter Hans Kok. "Humanitas werkt alleen kortdurend. Dat we daarvan willen afwijken, gebeurt alleen omdat deze groep tussen wal en schip valt. Daar moet iets aan gedaan worden. Deze mensen kun je na een jaar begeleiding niet loslaten. Er is een leven lang ondersteuning nodig." Hoe het project eruit gaat zien, kan Kok nog niet zeggen.

Lastig te herkennen
Nederland kent naar schatting ruim twee miljoen zwakbegaafden. Veelal blijven zij onder de radar. Pas bij ernstige problemen met sociale redzaamheid komen zij in beeld. Voor hen is ondersteuning beschikbaar via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De doelgroep is echter lastig te herkennen. Doorgaans zijn deze mensen verbaal sterk, waardoor het lijkt alsof zij zich prima redden.

Wijkteams
De gemeente Enschede zegt in een reactie dat ze er met minder geld en inmiddels grote tekorten toch in slaagt mensen met een verstandelijke beperking de zorg te geven die nodig is. Enschede doet veel aan preventie en verwijst voor specialistische hulp naar wijkteams. Daar werkt een aantal oud-medewerkers van de opgeheven belangenorganisatie MEE Twente, die over de noodzakelijke expertise beschikken.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is het eens met de kritiek, maar stelt ook vast dat de situatie per gemeente verschilt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.