Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Strijd om vrije koopzondag in Enschede gaat door

279785 download 4 7

De strijd om een vrije koopzondag gaat door. De ondernemers op het Woonplein weigeren zich erbij neer te leggen dat de gemeente vasthoudt aan twee koopzondagen per maand.

De ondernemers doen er alles aan om politiek en gemeentebestuur te bewegen de vrije koopzondag in te voeren. Maar coalitiepartij Christenunie voelt daar weinig voor, laat raadslid Henri de Roode (stadseconomie) weten. "Afspraak is afspraak. Wij hebben die in volle overtuiging gemaakt, met onze coalitiepartners."

De Roode geeft aan het 'niet netjes' te vinden van de winkeliers van het Woonplein dat zij willens en wetens op zondagen open zijn die geen officiële koopzondagen zijn. Hij zegt op korte termijn contact op te nemen met de ondernemers voor een gesprek.

Intratuin
Intratuin heeft zich aangesloten bij de collega's van het Woonplein. In een brief aan de raadsleden schrijft eigenaar Roerink dat hij, zijn personeel en klanten niet begrijpen dat de gemeente vast lijkt te houden aan beleid uit 2013. Toen werd in het coalitieakkoord vastgelegd dat er twee koopzondagen per maand worden gehouden. Evenals de winkeliers op het Woonplein, was Intratuin de meeste zondagen open. Dat werd gedoogd, totdat de gemeente na klachten van centrumondernemers onlangs overging tot handhaven.

Boete
Hoewel de ondernemers een boete riskeren door zondag ongeoorloofd open te gaan, wagen zij de gok. "Het moet de gemeente en de politiek met dit signaal duidelijk worden dat het ons ernst is en dat wij snel duidelijkheid willen", zegt woordvoerder Joost Tiemersma namens de Woonpleinondernemers. Zij zullen binnenkort bij de gemeente een zienswijze indienen. Daarna zal de gemeente een definitief besluit nemen over het al dan niet opleggen van een last onder dwangsom wegens het ongeoorloofd open zijn op zondag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Frans Nikkels.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.