Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose wethouder Freriksen: 'Ingrepen sociaal domein niet ten koste van kwetsbaarste groep'

24194 geld
De gemeente Hengelo wil hoge uitgaven in het sociaal domein de komende jaren terugdringen, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwetsbaarste groep.
Beeld: 1Twente

Wat gaat het nieuwe Hengelose college de komende jaren doen aan de stijgende kosten in het sociaal domein? Die vraag kwam woensdagavond aan de orde in de ingelaste politieke markt over het collegeakkoord. Welke ingrepen er ook volgen, volgens de kersverse wethouder Jacqueline Freriksen (BurgerBelangen) moet het niet ten koste gaan van de armste en kwetsbaarste groep. Oplossingen moeten wél worden gezocht binnen het domein zelf.

Laaghangende fruit

"Als wij de tekorten binnen het sociaal domein weghalen bij de rest van de gemeente, dan kunnen we andere dingen niet meer doen. Dat willen we voorkomen. Wij willen juist binnen het sociale domein proberen grip te krijgen door anders te organiseren en door preventief de kosten te drukken voor de duurdere indicaties en dat soort zaken."

Freriksen denkt dat daar veel winst te halen valt: "We zijn met allerlei mensen bezig om te zien waar we het makkelijkst kosten kunnen drukken, het zogenoemde 'laaghangende fruit', juist om te voorkomen dat we de meest kwetsbare groep uit de wind te houden."

“Als wij de tekorten binnen het sociaal domein weghalen bij de rest van de gemeente, dan kunnen we andere dingen niet meer doen. Dat willen we voorkomen.”

Kwetsbare mensen

Hugo Koetsveld van de SP was verbaasd over de uitlatingen van de wethouder en constateerde een trendbreuk om tekorten binnen dat domein op te lossen. "Dat hebben we voorheen niet gedaan, maar dat gaan we nu wel doen? Dit is bij uitstek een domein waar heel veel kwetsbare mensen een beroep op doen."

De SP-fractievoorzitter zei dat het laaghangende fruit onderhand echt wel geoogst is. "Waarom zouden we nu ineens wel weer een fruitboom vinden waar nog appeltjes hangen die geplukt kunnen worden? Ik zie dat echt niet zo gebeuren. Volgens mij ontkomen we er niet aan, dat als we op deze manier gaan werken, we hele pijnlijke keuzes moeten maken."

“Volgens mij ontkomen we er niet aan dat als we op deze manier gaan werken, dat we hele pijnlijke keuzes moeten maken.”

Nog meer inzetten op preventie

Freriksen erkende dat er geen appelboompje is met laaghangend fruit: "Wat er ook maar laaghangend zit en wat we kunnen grijpen zonder dat anderen in gedrang komen, zullen we zeker plukken." De wethouder beaamde dat er harde keuzes gemaakt moeten worden, maar daarbij de meest kwetsbare groepen te willen ontzien.

De gemeente Hengelo wil de stijgende kosten in het sociaal domein onder meer terugbrengen door dichter bij de inwoner te staan en veel laagdrempeliger te gaan werken. Door eerder te signaleren en door preventieve maatregelen te nemen moeten hogere zorgkosten en duurdere trajecten worden voorkomen. Het nemen van preventieve maatregelen is iets wat de gemeente al jaren doet en waarop het nog meer wil gaan inzetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.