Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Pact tegen bezuiniging op zorg in Enschede

280451 cashbox 1642988 1920

GroenLinks, SP en EnschedeAnders slaan de handen ineen en dagen de gemeenteraad uit minder te bezuinigen op (preventieve) zorg.

In de zomernota schetst het college van B en W het beeld van hoe er volgend jaar bijna 14,5 miljoen euro bezuinigd kan worden. Die korting wordt vooral veroorzaakt door onverwachte bezuinigingen vanuit Den Haag op bijdragen voor de (jeugd)zorg.

Scenario's
Door de hoogte van de bezuiniging zijn pijnlijke maatregelen onvermijdelijk. Daarom hebben B en W niet één mogelijk scenario geschetst, maar zelfs vijf. Het ene scenario gaat uit van een sterk versoberd zorgbeleid, een ander van forse bezuinigingen op de economische ontwikkeling van de stad. Zelf pleit het college voor 'evenwichtige keuzes'. Een beetje bezuinigen op de economie en een beetje op, voornamelijk, preventieve zorg. Ook zijn er wat extra uitgaven in de planning, zoals de Agenda van Twente, groene leges en het maaibeleid.

'Te veel'
Dat 'beetje', bij elkaar zo'n 15 miljoen, is voor GroenLinks, de SP en EnschedeAnders te veel. Onder meer het Loes-loket voor opvoedondersteuning, cheques voor hulp in het huishouden en onderwijsbegeleiding worden geslachtofferd. "Preventieve zorg die duurdere zorg moet voorkomen wordt dus wegbezuinigd. De tekorten lopen dus eerder op dan terug", voorspelt het raadslid Anita Sempel van GroenLinks.

De drie oppositiepartijen komen volgende week met een eigen pakket om de bezuinigingen op zorg te voorkomen: scenario 6. De raadsfracties willen dat er minder geld gaat naar economische ontwikkeling en stellen voor gemeentelijke subsidies over de hele lijn met 3 procent te korten en extra te bezuinigen op de gemeentelijke organisatie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Pixabay.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.