Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twente moet afval beter leren scheiden: 1/5 is geen plastic

282389 diftar enschede

Twentse huishoudens moeten hun afval beter leren scheiden. Attero, verwerker van plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd), klaagt erover dat het steeds moeilijker wordt om plastic van restafval te scheiden.

Attero heeft daarvoor prestatieafspraken met onder meer Twente Milieu en de zeven aangesloten gemeenten. Onlangs zijn die gemeenten min of meer gewaarschuwd: in het uiterste geval kan dit consequenties hebben voor de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van het pmd-afval bestaat uit zaken die daar niet in horen. Het kan gaan om zakken restafval, maar ook om plastic dat niet als verpakking is gebruikt. Daardoor wordt het sorteerproces verstoord , zegt Robert Corijn van Attero. Op de overslag in Hengelo worden daarom steeds vaker visuele controles uitgevoerd. Extra lastig is dat het pmd veelal in de traditionele grijze huisvuilzakken wordt gestopt. We hebben liever dat daarvoor doorzichtige zakken worden gebruikt.

Sorteerrendement
Sorteerders gaan inderdaad strenger controleren , bevestigt Bas Assink van Twente Milieu. De afspraak is namelijk dat er een sorteerrendement wordt gehaald van 75 procent. Er mag maximaal een kwart alsnog als restafval de verbrandingsoven in. Met een rendement van 80 procent zit Twente Milieu nog aan de veilige kant van de score. En dat wil het graag zo houden. Anders hebben we een probleem.

Daarom waarschuwt ook Twente Milieu dat huishoudens beter moeten scheiden. Vaak is het uit onwetendheid dat mensen de verkeerde dingen bij het pmd gooien", aldus Assink. Soms gebeurt het bewust."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.