Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Overlast van afval in Enschede? Geduld, raad is met reces

282713 Knipsel 32

Eventuele extra maatregelen tegen overlast van afval laten in Enschede nog even op zich wachten. Nu de gemeenteraad met zomerreces is, kan er op z'n vroegst pas op 9 oktober een debat over de oplossingen voor smerige en overvolle milieupleinen worden gevoerd.

Dat het nieuwe afvalbeleid succesvol is, mag best worden gezegd. Toch constateert ook het gemeentebestuur dat aan diftar nogal wat ongewenste bijeffecten kleven.

Plasticafval
Enschedeërs zijn bijvoorbeeld zo enthousiast aan de slag gegaan met afvalscheiding dat gemeente en Twente Milieu het grote aantal zakken plasticafval logistiek gezien niet aan kunnen. "Daarom zijn we aan de slag gegaan met het bijplaatsen van 80 bovengrondse afvalcontainers", zei wethouder Hans van Agteren maandagavond in de gemeenteraadsvergadering.

De bedoeling is dat ze op termijn plaatsmaken voor een ondergrondse plasticcontainer. Maar zowel de ondergrondse als bovengrondse variant moet gemaakt worden en dat kost nou eenmaal tijd, zegt Van Agteren. Na de zomer staan de extra containers waarschijnlijk op hun plek.

Gedragsprobleem
Maar het probleem gaat verder. Ook bij milieupleinen met genoeg capaciteit is het vaak een zooitje. En al valt volgens de wethouder het aantal meldingen van afvaldump mee, de zeven buurtkringen in het buitengebied zeggen een toename van afvaldump in het groen te ervaren.

Behalve een logistiek probleem is er dus sprake van een gedragsprobleem. De gemeenteraad vraagt het college een lijst met mogelijke maatregelen op te stellen.

Gedragsprobleem
Burgerbelangen wil die maatregelen het liefst zo snel mogelijk, maar milieuwethouder Hans van Agteren (ook BB) temperde de verwachtingen. Volgens hem moeten maatregelen pas worden genomen na onderzoek, al vergt dat iets meer tijd. Alleen GroenLinks riep niet op tot maatregelen tegen afvaloverlast. Die partij vindt het vooral een gedragsprobleem.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.