Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO OM wil wietkwekers in Twente harder aanpakken

283394 wiet 3

Henneptelers die knoeien met de meterkast moeten als het aan het OM ligt zwaarder gestraft worden. In meerdere Twentse strafzaken wordt een nieuwe aanpak getest.

Het Openbaar Ministerie probeert om wietkwekers ook veroordeeld te krijgen voor het knoeien met het elektriciteitsnetwerk. Als proef gebruikt het arrondissement Oost-Nederland meerdere Twentse strafonderzoeken waarin de verdachte een extra strafrechtelijk feit kan worden verweten.

Opiumwet
In 2016 was er bij een aangetroffen wietplantage in Twente tien keer sprake van een extreem gevaarlijke situatie rondom de energievoorziening. In al die gevallen moest de stroom in de hele omliggende wijk worden afgesloten om het risico weg te halen.

Tot op heden worden wietkwekers vooral vervolgd op basis van de Opiumwet, waarin staat dat het bezitten van een wietkwekerij verboden is. Daarnaast vraagt het OM de rechter vaak ook om de kweker schadevergoeding te laten betalen voor illegaal afgetapte stroom.

Levensgevaarlijk
Wietkwekers laten de elektriciteit in de meeste gevallen namelijk voor de meter aftappen, zodat de energiemaatschappij het hoge stroomverbruik niet registreert. De elektriciteitsnetwerken wordt in sommige gevallen op zo n gevaarlijke manier aangelegd, dat er volgens het OM direct sprake is van mogelijk levensgevaar voor anderen , zegt officier van justitie Vincent Smink.

Op basis van artikel 161bis uit het Wetboek van Strafrecht wil hij wietkwekers daarvoor vervolgen, bovenop de gebruikelijke vervolging voor het verbouwen van de hennep. De maximale gevangenisstraf voor het levensgevaarlijk aanpassen van het stroomnet is negen jaar.

Rapport
Voor de nieuwe aanpak doet het OM een beroep op netbeheerder Enexis en Liander. Inspecteurs van die bedrijven onderzoeken of er bij een wietplantage sprake is van diefstal van elektriciteit en schrijven daar een rapport over. Dat wordt overgedragen aan de politie, die het toevoegt aan een strafdossier waarmee het OM een rechtszaak houdt.

In zo n rapport moet vanaf nu uitgebreider beschreven worden waarom de aangetroffen situatie zo gevaarlijk is, omdat de huidige rapporten niet voldoende bewijsmateriaal bevatten voor strafvervolging.

Enschede FM sprak maandag met Peter Jans-Rat, manager fraudebestrijding bij Enexis. Beluister het interview hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.