Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Martijn en Marnixdwars door Midden-Amerika voor docu

283967 martijn en marnix

Filmmakers Marnix Smalbil en Martijn Josephs uit Enschede volgden twee avonturiers in een Volkswagenbus in Midden-Amerika, op zoek naar antwoorden achter de horizon. Wat leerden ze van deze digitale nomaden, sjamanen en communebewoners?

Marnix en Martijn, beiden 26 jaar, weten niet wat ze willen. Hun studie Kunst & Techniek aan Saxion zit er bijna op. En dan? In ieder geval geen huisje, boompje, beestje. Dan komen de twee in contact met de digitale nomaden Steven en Diana Zwerink uit Enschede die al zes jaar werkend de wereld rond reizen. Sinds een jaar zelfs samen met hun dochtertje Isa.

Zoekend naar hun eigen levensweg, leggen Marnix en Martijn het bijzondere leven van dit gezin zonder vast verblijf, bezit en sociale zekerheid vast in de documentaire Achter de Horizon. Op 17 augustus gaat die in première bij Concordia in Enschede.

Geldgebrek
Marnix: "De eerste stap naar een ander leven zet je door jezelf af te vragen wat jij kunt bijdragen. Hoe kun jij een ander helpen? De rest volgt dan vanzelf. De vrienden willen Steven en Diane Zwerink helpen met de documentaire van hun dromen. Een crowdfundingsactie levert ze veertig dagen later al 21.115 euro op. Allemaal mensen die in ons verhaal investeerden , zegt Marnix nog steeds vol ongeloof. Het bedrag is voldoende om Steven, Diana en hun dochtertje Isa twee maanden lang te volgen van Mexico naar Costa Rica.

Heitje voor karweitje
En daar worden de twee nog creatiever met geld. Of liever gezegd: het gebrek aan geld. In Mexico moesten we wachten op onze drone, maar we hadden niet genoeg geld om nog een week langer in ons appartement te blijven. De vrienden maken een promotiefilm van de accommodatie en updaten de website. In ruil daarvoor verblijven ze een week gratis in het appartement. Martijn: Deze moderne vorm van een heitje voor een karweitje zie je steeds vaker.

Tijd
Vanochtend hebben Marnix en Martijn allebei nog vijftien minuten gemediteerd. Het is een van de gewoonten die ze hebben meegenomen naar huis. Martijn: In Midden-Amerika is het mañana mañana, terwijl ons leven hier wordt opgeslokt. Door alle verplichtingen kunnen we ons eigen tempo niet meer bepalen. Die ontspannen kijk op het leven is mooi, maar soms ook gruwelijk irritant. Een automonteur beloofde drie dagen lang dat ons Volkswagenbusje de volgende dag klaar zou zijn. Als hij zin had in een biertje, dan sloot hij de tent gewoon.

Maar voorbij de ergernis is er vooral bewondering, want hoe fijn is het als je alle tijd van de wereld hebt. Marnix: Steven werkt vier uur per dag en kiest er heel bewust voor om bij Isa te zijn. Het is bijzonder hoeveel tijd zij als familie samen doorbrengen, terwijl de meeste mensen snel en gehaast leven. Tijd is onbetaalbaar.

Vrij
Weten Marnix en Martijn nu wel wat ze willen? Hebben ze achter de horizon gevonden wat ze zochten? De vrienden kijken elkaar aan en lachen. Nee, maar dat is ook niet erg , weet Marnix nu. Het is goed je soms over te geven aan de onzekerheid. De onrust is wel verdwenen. We weten nu dat geld verdienen wel lukt en dat vertrouwen geeft zoveel rust. Na deze documentaire zoeken we gewoon een nieuw project.

Het geijkte idee van huisje, boompje, beestje laten ze voorgoed varen. Martijn: Want een vrije manier van werken leidt tot een vrije manier van leven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.