Enschede

AUDIO Meldpunt Loverboys Twente: 'Meisjes letterlijk en figuurlijk verminkt'

Loverboys zijn nietsontziend. Hélène van Es van het Meldpunt Loverboyproblematiek kan vele voorbeelden geven hoe hard en rauw zij te werk gaan. 'Meisjes zijn letterlijk en figuurlijk getekend en verminkt."

287732 meldpunt loverboys 1
Ouders die moeten opdraaien voor een schuld van tienduizenden euro's van hun minderjarige dochter omdat die vier dure telefoonabonnementen op haar naam heeft staan en wordt gechanteerd met compromitterende foto's. Jonge meiden die worden geronseld en gedwongen tot heling, prostitutie, drugskoerier, winkeldiefstal of fraude met identiteitskaarten.

Sexting en foto's
Schokkend, walgelijk en hartverscheurend noemt Hélène van Es, een van de twee coördinatoren van het meldpunt Loverboyproblematiek Twente de verhalen die ze van de slachtoffers van loverboys hoort. Beluister ook het interview hierboven dat Enschede FM had met Van Es.

Loverboys zijn heel gehaaid, vertelt Van Es en spelen in op trends als sexting, het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's via mobieltjes (WhatsApp, Snapchat, Facebook, Skype, Instagram, Twitter). Ze gaan doelbewust op zoek naar kwetsbare meiden en deinsen niet terug voor chantage en afpersing.

Chantage
Van Es heeft legio voorbeelden hoe makkelijk een meisje chantabel wordt. "Zo was er een meisje met hoofddoekje dat nietsvermoedend uit station Enschede stapt en wordt aangesproken door een jongen. Zodra ze vrolijk lachte, maakte een andere jongen gauw een foto. Al snel werd duidelijk dat dit vooropgezet was en wordt ze gechanteerd. Ze was doelbewust uitgekozen. Haar (persoons)gegevens en informatie over geloof, gezinssituatie en thuisproblemen, hadden ze via sociale media opgespoord."

Van Es vertelt ook dat loverboys extra belangstelling hebben voor jonge vrouwen die moeilijk bereikbaar zijn voor de hulpverlening. "Meiden die bijna 18 jaar zijn, zijn tegenwoordig in bij loverboys. Tegen de tijd dat ze zijn gezwicht voor hun verleidingen, zijn ze 18, dus meerderjarig en aangewezen op vrijwillige hulpverlening. Hoe geraffineerd! Het gaat knetterhard. Loverboys gaan rauw te werk."

Aangrijpend
De toestand waarin Van Es de vrouwen bij het Meldpunt aantreft, grijpt haar aan. "Bij een eerste gesprek zetten ze de hakken zwaar in 't zand." Ze beschrijft dat het losweken van een loverboy voor een meisje als een rouwproces is. "Dan hoort ze: jij mag niet meer omgaan met hem. En dan gaat ze de loverboy acuut missen. Maar al snel blijkt dat hoe harder ze schreeuwen, hoe banger ze zijn. Hun verhalen zijn zó schrijnend. Dan zit een zielig hoopje mens tegenover je. Letterlijk en figuurlijk getekend en verminkt. Meiden met een historie van ellende. Soms op jonge leeftijd al verkracht en mishandeld. Als ze dan roepen: ik wil dat iemand van me houdt!, breekt je hart."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, foto: Pixabay