Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Speciaal voor groentjes: 11 tips om jouw studententijd in Enschede onvergetelijk te maken

289307 Knipsel 35

Slapen? Dat kan volgende week wel weer. Voor duizenden nieuwe studenten in Enschede staan deze dagen in het teken van de introductie. En ja, zo n eerste kennismaking met de stad betekent vooral heel veel plezier maken (tot diep in de nacht).

Speciaal voor Twentse nieuwe van de Universiteit Twente of Saxion stelden wij een lijst samen met 11 tips die je studententijd in Enschede nóg specialer maken. Waar moet je zeker naar toe? Waar zal je hoe dan ook een keer belanden en wat zijn de geheime plekjes van de stad?

1. Rustig plekje in hartje centrum
Laten we serieus beginnen. Een plekje dat niet veel mensen in Enschede kennen is een verborgen studieruimte in het centrum. Zo blijf je dichtbij het echte werk, maar kun je overdag in alle rust in de boeken duiken.

De Wallstreet, zoals de plek heet, ligt achter de Jacobuskerk op de Oude Markt en is gratis te bezoeken voor studenten van zowel Saxion als Universiteit Twente. Normaal gesproken sluit de studieruimte om 17.30 uur, maar tijdens tentamenweken kun je er blokken tot 22.00 uur. Adres: Walstraat 47.

2. De enige echte walk-in-fridge
Geniaal concept, de walking fridge bij de Vluchte, exotische biertjes uitzoeken in de koelkast!

We kennen allemaal de bierreclame nog wel. De vrouw showt in haar nieuwe huis de inloopkast, de man iets anders ¦ Hij heeft een inbouw bierkoelkast: de zogenaamde walk-in-fridge. Nou, zo n koelkast bestaat echt in Enschede en nog wel bij De Vluchte aan de Oldenzaalsestraat.

Vooral op vrijdagavond is het er vaak gezellig druk. In de koelkast staan honderden speciaalbiertjes opgesteld, inclusief bijbehorend glas. Ook kun je er gratis gebruik maken van het biljart, de kegelbaan, de pokertafel en het darts.

3. Het rad van fortuin
Voor 2,50 euro kans maken op een heerlijk drankje dat normaal gesproken veel meer kost? Bij café Friends (Oude Markt) kun je aan het rad draaien voor dat bedrag. Heb je geluk, dat win je een lekkere borrel. Heb je pech, dan moet je het doen met fristi of appelsap ¦

4. Een gat in de markt
Oké, we dalen nu af naar een iets andere categorie. Namelijk: de plekken waar je eigenlijk niet wilt komen, maar toch geweest moet zijn.

Stel: je bent op een avond begonnen bij De Vluchte, doorgegaan naar Friends, dan zou je wel eens kunnen eindigen in t gat in de Markt. Een studentenhol onder de grond op de Oude Markt in Enschede, waar je tijdens het afdalen van de ijzeren trap wordt overvallen door een zware urinelucht.

Eén voordeel, waarschijnlijk ruik je het op dat moment niet meer. Nog een voordeel: in het gat vind je 's nachts waarschijnlijk alleen maar gelijkgestemden. En zul je dus een nóg leukere avond hebben.

5. Plek voor nerds
De Universiteit Twente biedt vooral technische opleidingen en met het technische bedrijfsleven in en om Enschede, zijn we hier allemaal een beetje 'nerd'. Het woord 'nerds' was vroeger vooral een belediging, tegenwoordig heeft het een bijna hippe klank. Nerds are cool en Comicasa in Enschede (aan de Zuiderhagen) is zo n plek voor nerds en hipsters.

Daar vind je stripboeken, dingen van Star Wars, kortom: nerdy-stuff. De fraai vormgegeven winkel zelf noemt het comics, manga, spellen en muziek.

6. Stand-up comedy
De Kleine Willem is een theatertje in de binnenstad van Enschede, waar onder andere cabaretvoorstellingen te zien zijn. Iedere laatste donderdag van de maand is er het zogeheten Stand Up & Stay. Stand-up comedy in zijn puurste vorm. Voordeeltje: bij Kleine Willem hanteren ze lagere prijzen dan de grote broer Wilminktheater.

7. Met de bus naar Berlijn
Enschede mag dan een prima studentenstad zijn, het is natuurlijk geen wereldstad. Maar wil je eens goedkoop een paar dagen weg? Neem dan vanaf Enschede (vanaf 25 euro) de bus naar Berlijn. Er gaat een lijndienst naar de Duitse hoofdstad die je er met een uur of zeven naar toe brengt. Een goedkoop hostelletje boeken daar en de volgende dag weer terug: goed te betalen en toch een bijzonder uitstapje.

8. Lekker gezond
Na een overload aan bier en frikandellen toe aan wat groentjes? Het centrum van Enschede heeft veel kleine eettentjes met verrassende menu's. Stel bij Sus en So aan de Korte Hengelosestraat schep je zelf een grote maaltijdsalade bij elkaar voor 6,50 euro.

ETN Saladebar heeft behalve salades ook wraps en soepen. Een echt Enschedees plekje in de Haverstraatpassage; dit groene zaakje is gerealiseerd dankzij crowdfunding.

9. Karaoke in Enschede
Leuk voor een avondje uit: Saloon de Wigwam. Een tamelijk foute karaoke-tent aan de Stadsgravenstraat. Hilariteit gegarandeerd!

10. Chillen in het park
Enschede telt een aantal fraaie stadsparken die het hele jaar te bezoeken zijn. Het Volkspark, Ledeboerpark, Van Heekpark, Wooldrikspark: genoeg te kiezen. Schijnt de zon en voelt je studentenkamer wat benauwd aan? Bel dan een paar vrienden, neem eten en drinken mee en ga lekker relaxen in het park. De parken zijn namelijk stuk voor stuk de moeite waard!

11. Hersenkraker op loze maandag
Op de loze maandagavond niets te doen? En toch de behoefte aan gezelligheid? In het centrum van Enschede worden diverse pubquizzen aangeboden op die dagen. Onder meer bij Central Park en Molly Malone kun je je hersenen laten kraken op die doordeweekse avonden. Bij Rocks kun je je muziekkennis één keer per maand testen op de zondagavond. Goed voor je algemene kennis, sociale contacten en natuurlijk het plezier!

Noot van de redactie: Maar omdat elke studententijd uniek is, moet je natuurlijk ook vooral zelf op ontdekkingsreis gaan in deze regio!

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.