Enschede
Video

Klap voor vrouwenvoetbal in Enschede: KNVB zet eerste elftal Rigtersbleek uit competitie

Het op hoog niveau spelend eerste vrouwenelftal van Rigtersbleek is door de KNVB uit de competitie gehaald. Volgens de Enschedese voetbalclub heeft het ook voor volgend seizoen geen zin meer om met een eerste vrouwenploeg aan de competitie te beginnen. “Er zijn niet genoeg vrouwen om de teams op peil te houden en dat speelt niet alleen bij ons”, zegt voorzitter Sara Nijenhuis van Rigtersbleek.

Geen massa

Het elftal speelde landelijk eerste klas, het op twee na hoogste amateurniveau in Nederland. In Enschede en omgeving is er geen andere club die op een hoger niveau speelt. De oorzaak van de ellende ligt volgens Nijenhuis in maatschappelijke veranderingen. “De teamsamenstelling werd anders, de groep steeds jonger, we hadden veel blessures en geen poule speelsters waaruit we konden putten. Geen massa.” Daardoor werden wedstrijden gemist: “Dan is de KNVB onverbiddelijk en gaat er een streep door.”

Teloorgang

De teloorgang van het vrouwenvoetbal is al een paar jaar aan de gang, stelt Nijenhuis die daarover met voorzitters van andere verenigingen, trainers alsook de KNVB sprak. Maar uit de laatste hoek kwam geen steun. “Je krijgt eerder een schop na, want zo voelt dat”, aldus de voorzitter, omdat de club ook nog eens een boete van 1500 euro moet betalen vanwege het uit de competitie halen van het elftal. “Er zijn meer verenigingen die wedstrijden niet kunnen spelen.”

icon_main_info_white_glyph

De trainer

Paul Bonnes trainde vanaf december de vrouwen van Rigtersbleek. “De club heeft te weinig aanwas van jonge meiden. En ik verwijt de KNVB dat goede jonge speelsters niet gemakkelijk of helemaal niet mochten aansluiten bij de vrouwen, de bond is daarin weinig flexibel. Soms had ik negen spelers aan de start, dat is niet gezond. Dan besloot ik dat we niet speelden.”

Bonnes merkt dat Rigtersbleek niet de enige club is die problemen heeft met het vrouwenvoetbal. “Dat zit in de hele regio. Bij Berghuizen in Oldenzaal - die hoofdklasse spelen - zijn ze ook altijd op zoek naar spelers. Daar gaan nu mogelijk een aantal van Rigtersbleek naartoe. Het is heel jammer dat Enschede nu geen serieus vrouwenvoetbal meer heeft.”

Rondleiding

Ooit was het meiden- en vrouwenvoetbal aantrekkelijk en trokken partijen inclusief de KNVB samen op om de sport te promoten. “Als we een rondleiding hielden dan kregen we er zo een flink aantal meisjes bij. Als je dat nu doet dan heb je soms een kandidaat. Daarmee vul je geen team. Dus geen massa. Als vereniging sta je er nu alleen voor.”

icon_main_info_white_glyph

De speelster

Een van de speelsters, die niet met naam genoemd wil worden, vindt dat het niet verder kon met haar team. "We maakten soms wedstrijden af met tien mensen in het veld. We waren heel kwetsbaar. Toen zeiden we: We gaan alleen spelen als we minimaal twaalf spelers hebben of we gaan niet. En als dat gebeurde, belden we onze tegenstanders op: We komen niet, we kunnen niet, zeiden we dan." Op 8 mei kon het team weer geen wedstrijd spelen. Twee dagen later haalde de KNVB hen uit de competitie.

Spelen op zondag

Het is, zegt de voorzitter, bepaald niet zo dat haar club te weinig deed voor het vrouwenvoetbal. Juist niet, schetst ze, ‘we wilden op hoog niveau spelen’. Daarom werd extra geld geïnvesteerd. Kleding, ballen, ‘het aanstellen van gave trainers’, teambuilding. “We hebben heel veel zaken gelijkgetrokken. Maar op een gegeven moment weet je het ook niet meer. Spelen op zondag werkte ook niet mee. Je bent een hele zondag onderweg. Dat is een aanslag en bijna geen doen.”

Begeleiding

De vrouwen die nu niet meer bij Rigtersbleek kunnen voetballen, worden door de club begeleid op hun zoektocht naar een club wat dichter bij huis. De meesten hebben hun plek gevonden aldus de voorzitter. “Je kunt wel aan een dood paard blijven trekken. Maar als het niet kan, dan moet je eer aan jezelf houden. Dit is een klap en die zijn we niet te boven.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.