Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veel grote namen op FBK Games Hengelo, maar géén Sifan Hassan

Sifan hassan FOTO Global Sports Communication
Geen Sifan Hassan op de komende FBK Games. Dat is een fikse tegenvaller voor de organisatie, die speciaal voor haar een mooie 10.000 meter met tal van grote namen hadden opgetuigd.
Beeld: Global Sports Communication

Geen Sifan Hassan op de komende FBK Games. Dat is een aderlating voor de wedstrijd op tweede pinksterdag, want de 10.000 meter is speciaal voor de tweevoudig Olympisch kampioene op het programma gezet. Wél staan er vijf andere Olympische kampioenen aan de start en - op Hasan na - vrijwel alle Nederlandse toppers.

'Lastige periode'

De tweevoudig wereld- én Olympisch kampioene is nog niet klaar voor wedstrijden, aldus meeting director Ellen van Langen tijdens de FBK Games-persconferentie op Papendal: "Na de Olympische Spelen heeft Sifan een lastige periode gehad, zowel fysiek als mentaal, en daardoor is ze nog niet helemaal klaar voor de FBK Games, waarop ze zou starten op de 10.000 meter.”

Met André De Grasse (200 meter), Peruth Chemutai (3000 meter steeple), Malaika Mihambo (verspringen), Armand Duplantis (polsstokhoog) en Faith Kipyegon (800 meter) staan er liefst vijf regerend Olympisch kampioenen aan de start van de FBK Games. Verder zijn er op 6 juni in Hengelo vier wereldkampioenen en twee wereldrecordhouders van de partij. Met Dafne Schippers, Femke Bol, Lieke Klaver en Nadine Visser staan ook de Nederlandse toppers aan de start van de verschillende onderdelen.

Schippers en De Grasse

Tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter Dafne Schippers doet mee aan de 100 meter. In 2015 liep de Utrechtse in Hengelo voor het eerst in haar carrière onder de elf seconden. De Britse Daryll Neita deed dat vorig jaar nog en is op papier haar sterkste tegenstander.

Op dezelfde afstand staan bij de mannen de supersnelle André De Grasse en voormalige wereldkampioen Yohan Blake in the picture. Oranjefans zullen ook nieuwsgierig zijn naar de verrichtingen van de 38-jarige Churandy Martina op dit onderdeel.

icon_main_info_white_glyph

Wat, waar en wanneer?

Het hoofdprogramma van de FBK Games 2022 start op pinkstermaandag 6 juni om 15.00 uur en biedt vanaf dan drie uur lang internationale topatletiek. De FBK Games is de enige internationale topatletiekwedstrijd in Nederland en maakt deel uit van de World Athletics Continental Tour Gold, een wedstrijdencyclus van twaalf wedstrijden. De kaartverkoop is inmiddels gestart. De FBK Games zijn live te volgen via de NOS en RTV Oost. 1Twente maakt sfeerreportages die later op 1Twente.nl te zien zullen zijn.

Klaver en Bonevacia

Liemarvin Bonevacia is de smaakmaker van de Nederlandse 400 meterlopers. Hij heeft na zijn Olympische finale en Nederlands record van 44.48 het vizier nu gericht op de wereldkampioenschappen atletiek in de Verenigde Staten komende zomer. De Amerikaan Vernon Norwood is ooit een paar honderdsten sneller geweest en daardoor een perfecte gangmaker.
Bij de vrouwen strijdt Lieke Klaver tegen de Amerikaanse Wadeline Jonathas en de Cubaanse Roxana Gomez, die beiden al eens onder de vijftig seconden liepen.

Faith Kipyegon

Op de 1500 meter is de Keniaanse Faith Kipyegon meestal onverslaanbaar, getuige haar olympische titels van 2016 en 2021. Kipyegon werkt in Hengelo aan haar snelheid door bij de FBK Games de 800 meter te lopen, waarbij ze de strijd aangaat met wereldkampioene Halima Nakaayi uit Oeganda.

Veertien gangmakers voor Mike Foppen

Mike Foppen heeft maar liefst veertien gangmakers die hem op de 1500 meter aan een nieuw persoonlijk record moeten gaan helpen. De Oegandees Ronald Musagala is de allersnelste op de startlijst met een PR van 3.30.58. Foppen zal in zijn kielzog proberen zijn eigen Nederlandse record van 3.36.01 te verbreken.

Geen Hasan, maar wel veel concurrentes

Ellen van Langen heeft op de 10.000 meter een mooi deelnemersveld rond Sifan Hassan samengesteld, maar nu blijkt de Olympisch kampioene niet aanwezig te zijn. Wél van de partij is de Ethiopische Letesenbet Gidey, die vorig jaar het wereldrecord pakte. Dit gebeurde in Hengelo, twee dagen nadat Sifan Hassan het record al had verbeterd tijdens de FBK Games. Gidey neemt het op 6 juni op tegen veel supersnelle landgenoten, die deze dag strijden om Ethiopische tickets voor de WK Atletiek komende zomer. Voor deze vrouwen fungeren de FBK Games net als vorig jaar als Ethiopische trials

Andere Nederlandse toppers die op 6 juni aan de start staan zijn Nadine Visser en Zoë Sedney (100 meter horden), Femke Bol (400 meter horden).

Femke bol FOTO FBK GAMES
De 22-jarige Femke Bol is de Nederlandse loopsensatie van de laatste anderhalf jaar en ze behaalt sindsdien de ene na de andere medaille, met als hoogtepunt de bronzen plak tijdens de Olympische Spelen in Tokio.
Beeld: Global Sports Communication
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.