Enschede

Omwonenden Volkspark willen niet dat vogelverblijf verdwijnt, de fiets mag wegblijven

Met een zelf opgestelde enquete probeert een groep omwonenden invloed te krijgen op de renovatieplannen van het 150 jaar oude Volkspark in Enschede. “An sich zijn de plannen prima, heel gaaf, maar we hebben nog wel enkele vraagtekens. Omdat we nauwelijks op de hoogte zijn gebracht hebben we een buurtcommissie opgericht”, aldus woordvoerder Marco Strijks.

Heikel punt

In het nieuwe visiedocument van de beheercommissie wordt aangegeven dat onder andere de beplanting wordt verjongd en uitgebreid, waterbassins worden aangelegd, er een speciaal veld komt voor meer festivals en er meer ruimte wordt gegeven aan horeca. Prima plannen volgens de omwonenden. Maar er wordt ook gesproken over het aanleggen van een fietspad door het park en dat vormt wel een van de heikele punten.

“Het is een mooi park, het is een stadspark en je kunt er heel gemakkelijk omheen fietsen. Bovendien nodig je dan ook scooters uit en dan wordt het te onrustig. Zelfs het overgrote deel van de jongeren wil dat niet”, aldus Strijks.

icon_main_quote_red_glyph

Ik heb twee weken geleden nog een paar dames uit de bosjes gejaagd

Omwonende Volkspark Enschede Marco Strijks

Bosjes

Waar in de plannen geen sprake van is zijn permanente sanitaire voorzieningen en een honden uitlaatplek. Toch is het merendeel van de omwonenden voorstander van deze voorzieningen. Strijk: “Over openbaar sanitair wordt in het visiedocument niet gesproken vanwege de veiligheid en de kosten. Maar ik heb twee weken geleden nog een paar dames uit de bosjes gejaagd die aan het urineren waren vlak onder het raam van aanwonenden. Dat kan echt niet.”

icon_main_quote_red_glyph

Dieren hebben aantrekkingskracht, met name voor kinderen

Marco Strijks woordvoerder buurtcommissie Volkspark

Dieren in het park

Een Honden Uitlaat Plek (HUP), is voor 73 procent van de omwonenden wenselijk. “Honden kunnen er vrijuit rennen en het heeft een sociale functie doordat mensen elkaar even kunnen spreken.” Bovendien blijkt uit de enquete dat ruim 75 procent van de respondenten de dieren in het park, waaronder de volière wil houden, terwijl in de visie staat dat het vogelverblijf weg gaat. “Dieren hebben aantrekkingskracht, met name ook voor de kinderen.”

Verbondenheid

Strijks speekt namens de omwonenden uit dat de commissie zeer begaan is met het jarige en oudste Volkspark van Nederland. “Er is veel verbondenheid met het park, er zijn ook veel omwonenden die vrijwillig iets willen doen zodat we het oudste park van Nederland ook het mooiste park van ons land kunnen maken.”

Volkspark Enschede water Rob Baas Enschede Promotie
Omwonenden willen graag mee praten over de renovatie van het 150 jaar oude Enschedese Volkspark © Rob Baas/Enschede Promotie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.