Enschede

Van foodtrucks tot festivals: ontdek de Enschedese uitjes tijdens Hemelvaart

Op Hemelvaartsdag zijn in Enschede een groot aantal manieren te bedenken om de vrije dag in te vullen. Kinderen kunnen zich uitleven op springkussens in het centrum. Voor een culinair feestje moet je in het G.J. van Heekpark zijn. Muziekliefhebbers kunnen zelfs uit drie activiteiten kiezen, waaronder het Twents Gitaarfestival. In dit overzicht worden alle activiteiten op deze feestdag uitgelicht.

Springkussenfestijn

Als je zoekt naar gratis speelplezier voor kinderen, ben je bij het G.J. van Heekplein op het juiste adres. Van 12.00 tot 17.00 staat het plein vol met stormbanen en springkussens. Ook is er een reuzenglijbaan en een voetbalveld klaargezet.

Vlooienmarkt

Terwijl de kinderen zich vermaken op de vele toestellen die zijn neergezet, kunnen hun ouders terecht bij de vlooien- en verzamelmarkt die ook op het Van Heekplein wordt gehouden. Het is een bekend gezicht maar tegelijkertijd weet je nooit wat je aantreft op de kleedjes.

IMG 0413
Antiek, speelgoed, boeken en kunst. Er wordt van alles verkocht op de vlooienmarkt. © Patrick Olde Nordkamp

Dagje zwemmen

Het Aquadrome is naar aanleiding van Hemelvaartsdag geopend en heeft een paar extra activiteiten voorbereid. Op de ligweide wordt een stormbaan geplaatst van 27 meter lang. Daarnaast staat er een attractie in het sportbad.

Het buitenbad blijft tijdens deze dag gesloten. Eerder had het Aquadrome al aangekondigd dat tijdens de komende maanden alleen het binnenbad open is vanwege de hoge energieprijs. Mensen die van het recreatiebad gebruik willen maken kunnen vanaf 9.30 bij de zwemlocatie terecht.

Stoer Voer foodtrucks

Het G.J. van Heekpark wordt de 'place to be' voor lekkerbekken tijdens het Stoer Voer Festival. Het vierdaagse evenement begint donderdag en staat in het teken van foodtrucks. Van 14.00 tot 00.00 kunnen de mensen bij de foodtrucks terecht.

Foodfestivak TREK Still video 1 Twente
Van streetfood tot delicatessen. Foodtrucks zijn er allerlei soorten. © Still video 1Twente

Openluchtbioscoop

Het van Heekpark is tijdens Hemelvaart niet alleen een verzamelplek voor foodtrucks. Vanaf 21.45 richt Concordia op deze plek ook nog een openluchtbioscoop op. De bioscoop blijft drie dagen staan en op elke dag wordt een andere film gedraaid. Op Hemelvaartsdag wordt de Franse klassieker Amélie gedraaid. Op vrijdag is de Deense film Druk te zien. Op de slotdag staat Licorice Pizza op het filmprogramma. De films kunnen gratis worden bekeken.

Twents Gitaarfestival

Het Twents Gitaarfestival heeft plaats op 26 tot en met 29 mei. Tijdens dit muziekfeest worden competities, workshops en optredens gehouden in het teken van de gitaar. Eén van de hoogtepunten is op Hemelvaartsdag zelf. Om 20.00 heeft een dubbelconcert plaats van wereldgitaristen Lovro Peretiç en Carlo Marchione in de Arkezaal. Tickets voor dat concert kosten 15 euro per persoon, kinderen onder de 16 hebben gratis toegang.

Het volledige programma, inclusief de bijbehorende locaties in de stad, staat op de website van het festival.

343571 Twents Gitaarfestival
Tijdens dit evenement weet je één ding zeker, de gitaar speelt bij elke activiteit een belangrijke rol.

Green Vibrations

In dit overzicht stonden al enkele festivals, maar die weken nog een beetje af van de traditionele vorm. Voor de mensen die graag naar de feestjes gaan met DJ's, verschillende soorten moderne muziek, mensenmassa's en liters bier, is Universiteit Twente de plek waar het gebeurt.

Van 13:30 tot het einde van de dag is daar Green Vibrations. De toegangsprijs van dit 'Music&Arts' festival bedraagt 22,50 euro.

Monsters Open-Air

Van de activiteiten in dit overzicht is dit misschien degene die het minst voor zichzelf spreekt. Op 26 mei is de start van het vierdaagse hengelsportevenement: Monsters Open-Air. Bij Fishing Adventure aan het Rutbeek kun je, tussen 9.00 en 18.00, deelnemen aan allerlei activiteiten aan het water.

Deze activiteiten zijn een bellyboatwedstijd, een bellyboat is een opblaasbaar vissersbootje, lezingen van oud-hengelprofs en de mogelijkheid om allerlei soorten visgerei uit te testen. Als je een vissershart hebt of gewoon erg nieuwsgierig bent naar dit event, kun je voor 3,50 euro deelnemen.

426467 vissen
Een hengel uitgooien tijdens Hemelvaart? Waarom niet?

Hemelvaart Party

Voor dit laatste feest in dit overzicht moet je nét buiten Enschede zijn. Bij café 'Sprakel eten en drinken' in Lonneker heeft vanaf 12 uur 's middags de Hemelvaart Party plaats.

In de vroege avond komt de Nederlandse coverband The Originals, die een repertoire hebben van 5.000 liedjes.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.