Verkeer
Stuur appje
Zoek

Uitbehandelde Enschedeër René (60) geniet van zijn eerste én laatste motorrit tegen prostaatkanker

Een stoet van een kleine driehonderd goed gesoigneerde motorrijders (m/v) reed vandaag van Enschede via achterafweggetjes naar Eibergen en terug voor het goede doel. Deze zogeheten 'Distinguished Gentleman's Ride' wordt al sinds 2015 wereldwijd verreden om geld op te halen voor de strijd tegen prostaatkanker. Dit keer reed er iemand mee, die dat goede doel meer dan belichaamt: Enschedeër René Bouman heeft prostaatkanker in een vergevorderd stadium.

Verdrietig

Zelf rijden lukt hem niet meer, maar gezeten op de Harley-Davidson trike van Margo Woltjer heeft hij een dag die hij niet snel vergeten. Voorafgaande aan de rit, als alle motoren zich luidkeels opstellen voor de start, straalt René Bouman al van oor tot oor: "Het enige dat mij nu een beetje verdrietig maakt, is dat mijn eigen Harley in de garage staat. Ik heb hem vorig jaar gekocht en niet veel later werd ik ziek. Ik heb er gelukkig nog wel de nodige ritten op gemaakt, maar nu lukt dat niet meer."

Kippenvel

Het wordt Boumans eerste en tegelijk laatste Distinguished Gentleman's Ride (DGR). Niet alleen voor hem is het echter een memorabele editie, de organisatoren lopen ook de hele ochtend rond met kippenvel. Margo Woltjer is één van hen: "We hebben nog nooit zoveel motoren bij elkaar gebracht voor de DGR als dit jaar. Het oude record staat op 230, nu hebben we er 275. Tijdens de coronajaren hebben we ook wel gereden, omdat dat verantwoord kon, maar het aantal deelnemers was toen beduidend lager."

Artikel gaat verder onder de foto

Rene bouman en dochter dgr 2022 STILL VIDEO
René Bouman met z'n dochter Sannah vlak voor het vertrek van de Distinguished Gentleman's Ride.
Beeld: 1Twente

Motorbendes

De DGR heeft nóg een doel en dat is het imago van de motorrijder een beetje oppoetsen. Motorbendes hebben dat imago de afgelopen jaren nogal doen verbleken. "Wij willen juist laten zien dat je als motorrijder ook met respect voor elkaar en je omgeving je hobby kunt uitoefenen. En dat je er goed uit kunt zien. Daarom is er ook een prijs voor de best geklede deelnemer."

Daarbij dient gezegd dat motorrijders normaliter beschermende kleding moeten dragen, maar omdat er tijdens de DGR niet harder dan zo'n dertig km/u wordt gereden, stapt menigeen prachtig uitgedost op de 'fiets'.

icon_main_info_white_glyph

Bijna 30.000 euro

Op liefst 17 plekken in Nederland konden motorrijders vandaag opstappen. Alleen Rotterdam (351) en Amsterdam (387) telden meer deelnemers dan Enschede (275). Op de website is te zien hoeveel elke deelnemer heeft binnengehengeld voor het goede doel. De DGR is ooit begonnen in Australië en wordt nu in zo'n honderd landen verreden. Allemaal op zondag 22 mei, met de start om 12 uur lokale tijd. De deelnemers in Enschede (start en finish bij The Gallery op het terrein van de UT) hebben tot nu toe een kleine 30.000 euro binnengehaald voor het goede doel, de Movember Foundation. De organisatie laat na afloop weten dat alle 275 motorrijders zonder ongelukken of schade zijn teruggekeerd in Enschede. Er was één 'pechgeval', aldus de woordvoerder: "Iemand is z'n kentekenplaat verloren, maar die is door een ander opgepakt en meegenomen."

Op herhaling?

René Bouman stapt halverwege, in Haaksbergen, van de trike. Hij heeft dan ongeveer een uur meegereden. Hij heeft niet de energie om nog mee te rijden tot Eibergen. Wél hoopt hij na bijgetankt te hebben, binnenkort nog eens bij Margo op de trike te stappen; dat aanbod ligt er al. Want zolang het kan, wil Bouman blijven genieten van deze hobby.

icon_main_info_white_glyph

Best gekleed

Nikki Huls uit Enschede en Egon Schreven uit Almelo (foto onder) zijn verkozen tot best geklede deelnemers aan de ride in Enschede. Ze gingen naar huis met een hagelnieuwe handbeschilderde helm.

Nikki huls egon schreven dgr 2022 enschede
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.