Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van kickboksen tot 'renfietsen': Hengeloër met handicap heeft keuze genoeg

Aangepast sporten 4 fbk hengelo 2022 FRANKLIN VELDHUIS
Kyann (10) wil dolgraag sporten, maar hij heeft zijn droomsport nog niet gevonden. Misschien is framerunning iets voor hem?
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Kyann (10) wil dolgraag sporten, maar hij heeft zijn droomsport nog niet gevonden. Daarom is de jonge Hengeloër zaterdagmiddag naar de Sportmarkt passend sporten in het FBK Stadion gekomen. Zijn moeder: "Kyann heeft moeite heeft met teamsporten, omdat hij lastig contact kan leggen en slecht tegen z'n verlies kan. We zoeken een individuele sport voor hem." Kyan: "Met voetballen op school krijg ik de bal nooit, dus daar vind ik niks aan."

'Renfietsen'

Als we Kyann treffen, staat hij met z'n moeder bij de stand van Framerunning Twente. Daar geeft Gerlinda Huizing met veel enthousiasme uitleg over een sport die in opkomst is onder veel mensen met een beperking: framerunning, of zoals Kyann het noemt 'renfietsen'. Gerlinda: "Het is een stoere sport voor mensen met een beperking. We gaan er de komende jaren nog veel van horen, want framerunning staat op de nominatie om paralympisch te worden."

“Kyann heeft moeite heeft met teamsporten, omdat hij lastig contact kan leggen en slecht tegen z'n verlies kan.”

Uit de rolstoel

Zelf heeft de geboren Drentse een 'neurologisch aansturingsprobleem': ze kan wel staan en kleine stukjes lopen en heeft jarenlang aan verschillende rolstoelsporten gedaan. "Maar in een rolstoel train je je benen niet. Bij framerunning doe je dat wel. Ik doe het nu zelf drie jaar. Ik kwam vier jaar geleden vanuit Drenthe naar Hengelo en zocht een sport om te bewegen en om mensen te leren kennen. In Haaksbergen was een groepje bezig met deze nieuwe sport en ik heb het naar Hengelo gehaald. We sporten nu met een groep volwassenen in de leeftijd van 21 tot 55 jaar onder de vleugels van MPM Hengelo. "

Jeugdtak

Het is 'rennen voor mensen die moeite hebben met lopen', zoals een affiche in de stand aangeeft. Kyann heeft niet zozeer moeite met lopen, maar zoekt gewoon een leuke sport, waarbij hij niet met anderen hoeft samen te werken, want daar wordt hij niet gelukkig van. Gerlinda: "We hopen na de zomer met een jeugdtak te beginnen." Kyanns moeder: "Hij is erg enthousiast, maar ik zie nog wel een obstakel: je moet zelf een frame aanschaffen." Gerlinda hoort het en zegt: "Via Framerunning Nederland zijn er mogelijkheden om met korting of zelfs kosteloos een frame aan te schaffen."

icon_main_info_white_glyph

Special Olympics 2022

De organisatie van deze open dag was in handen van Hengelo Sport, Wijkracht en de gemeente Hengelo. De dag is gehouden met de aanstaande Special Olympics Nationale Spelen 2022 in het achterhoofd. Die worden van 10 tot en met 12 juni gehouden in alle veertien Twentse gemeenten. In veel van die gemeenten zijn of worden ook dergelijke markten voor aangepast sporten gehouden. De Special Olympics Nationale Spelen 2022 is het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking.

27 aanbieders

Maar liefst 27 Hengelose aanbieders van sport, spel, zorg en cultureel vermaak zijn deze zaterdag tussen 12 en 4 uur van de partij in het FBK Stadion. Van voetbal tot tennis, van honkbal tot scouting en van dans tot theater. Bertil Pepers en Raymond van 't Bolscher van gemeentelijk sportbedrijf Hengelo Sport staan op het middenterrein en overzien de relatieve drukte: "Het is niet erg druk, hopelijk komt dat nog. Wanneer de dag een succes genoemd mag worden? Als de bezoekers die hier vandaag zijn, aan het sporten geholpen worden en als de verenigingen er leden bij krijgen."

Het duo faciliteert de aanwezige clubs met materialen, maar heeft geen rol bij het sporten zelf: "Wij werken zelf niet met de doelgroep, maar dat doen de aanwezige verenigingen allemaal wel. Zij weten dus precies hoe ze het moeten aanpakken."

Aangepast sporten 3 fbk hengelo 2022 FRANKLIN VELDHUIS JPG
Joey van Tom's Kickboksen: "Bij ons is iedereen welkom. Veel mensen gaan op kickboksen om aan hun zelfvertrouwen te werken, het ontbreken daarvan zou je ook als een beperking kunnen zien."
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Kickboksen

Iets verderop staan Joey en Jeffrey van boksschool Tom's Kickboksen. Kickboksen is toch niks voor mensen met een beperking? "Dat zou je denken", zegt Joey. "Bij ons is iedereen welkom. Veel mensen gaan op kickboksen om aan hun zelfvertrouwen te werken, het ontbreken daarvan zou je ook als een beperking kunnen zien. We hebben ook lichamelijk gehandicapte leden, zelfs leden in een rolstoel." Hij lacht: "Die kunnen natuurlijk niet 'kicken', dus dan noemen we het gewoon 'boksen'."

Op dinsdag 17 mei waren twee leden van Hockeyclub Twente van de partij in Hengeloos Peil. Daarbij ging het over het belang van sporten voor mensen met een handicap en hoe een reguliere club daar zo goed mogelijk in kan voorzien. Zie onder:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.