Enschede

60-jarige Universiteit Twente verrast met Enschede-penning tijdens verjaardagsfeestje

Universiteit Twente is vrijdagmiddag verrast met de Enschede-penning. Tijdens de uitgestelde viering van de zestigste verjaardag van de UT overhandigde burgemeester Roelof Bleker de onderscheiding aan bestuursvoorzitter Vinod Subramaniam, vicevoorzitter Machteld Rood en rector magnificus Tom Veldkamp.

22445 Universiteit Twente

De Enschede-penning wordt door de gemeente Enschede toegekend aan personen, bedrijven en instellingen voor uitzonderlijke en meerjarige verrichtingen die speciale uitstraling geven aan Enschede en bijdragen aan de promotie en het imago van Enschede.

icon_main_info_white_glyph

Enschede-penning

De afgelopen jaren werd de Enschede-penning uitgereikt aan onder meer Military Boekelo-Enschede (2021), Orkest van het Oosten (2017) en FC Twente (2010).

Al op 1 december 2021 werd de UT zestig jaar, maar toen kon er vanwege corona geen feestje worden gehouden. Vrijdag vierde de universiteit alsnog de jubileumeditie van haar 'Dies Natalis', latijn voor geboortedag.

Verrassing

Als verrassing sprak burgemeester Roelof Bleker van Enschede aan het einde van de Dies Natalis het UT-bestuur en alle aanwezigen in de zaal toe. “De afgelopen zestig jaar laten zich kenschetsen als een verhaal over wetenschap, technologie, leren en verkennen, over ondersteunen en ondersteund worden", aldus Bleker in zijn toespraak. "Een verhaal dat zich richt op reflectie en actie en vertelt over vallen en opstaan en doorzettingsvermogen. Maar bovenal gaat uw verhaal over mensen. Mensen die met elkaar verbonden zijn, zowel op de universiteit als daarbuiten."

Invloed

De burgemeester sprak daarna over de inmiddels 45.000 alumni van de UT, die na hun studie vaak de wereld intrekken als ambassadeurs van de universiteit, maar ook van Enschede en Twente.

Ook benoemde Bleker andere manieren waarop de UT wereldwijd invloed heeft, zoals met het NanoLab, DesignLab en Techmed Centre. "De universiteit zet de stad in de schijnwerpers en draagt bij aan de promotie en het imago van de stad. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om de Universiteit Twente de Enschede-penning toe te kennen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.